Zzp’er genegeerd bij hypotheekaanvraag

Meer dan de helft van de zelfstandig ondernemers (zzp’ers) wordt genegeerd bij een hypotheekaanvraag. Hierdoor kunnen de ondernemers vaak maar bij één bank terecht. Dit blijkt uit een onderzoek van FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van ruim 14.000 zzp’ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg. Meer dan 95 procent van de ondernemers heeft het gevoel dat banken meer eisen stellen aan zelfstandig ondernemers dan mensen die in loondienst zijn. De meest voorkomende eis die wordt genoemd in het onderzoek is het aantonen van de jaarcijfers.

Meestal betreffen dit de cijfers van de afgelopen drie jaar, maar er waren ook ondernemers die de cijfers van vijf jaar en zelfs toekomstige cijfers moesten laten zien om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

Rabobank
Het gros van de ondernemers zegt bij de Rabobank terecht te kunnen, terwijl het hypotheekproces bij de ING bank als zeer moeizaam wordt ervaren.

“Wij vinden dat banken en de overheid moeten meewerken aan één oplossing en niet met het excuus moeten komen dat iemand in loondienst meer zekerheden heeft”, aldus een woordvoerder van de FNV.

“Een zelfstandig ondernemer biedt meer zekerheid dan iemand die zich veilig waant in een loondienstverband. Als een zelfstandig ondernemer één van zijn klanten moet missen, kan hij terugvallen op zijn netwerk. Iemand in loondienst heeft een dergelijk vangnet niet.”

bron: Nu.nl

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Appwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →