Aantal starters stijgt verder

Na een klein dipje in 2009 is het aantal starters in 2010 weer toegenomen. Naar verwachting zal ook in 2011 het aantal beginnende ondernemers stijgen en uitkomen op een totaal van 127.000. De dienstverlening is in 2011 nog populairder bij de beginnende ondernemer. Hierdoor richt 6 op de 10 ondernemers komend jaar in deze sector een bedrijf op. Het aantal starters in de bouw zal ook in 2011 nog fors onder het 2008-niveau liggen.

De afgelopen jaren is het aantal beginnende ondernemers met 50 procent toegenomen. Een groot deel van de Nederlandse beroepsbevolking ziet het opzetten van een eigen bedrijf als aantrekkelijke carrièrestap, signaleert ING. Zo traden er in 2005 nog circa 80.000 starters toe en was dit aantal in 2010 tot ruim 125.000 opgelopen.

Zzp’er steeds meer vertegenwoordigd
Mede doordat werknemers hun beroep niet langer uitoefenen in loondienst maar als zelfstandige aan de slag gaan, heeft het aantal zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) een hoge vlucht genomen. Een groot deel van de nieuwe ondernemers is dan ook zzp’er. Volgens het CBS werd, tussen 1996 en 2008, de groei van het aantal zelfstandigen voor 80% door zzp’ers bepaald.

Zelfstandigen bieden onderwijs voordeel
Om de terugloop van het aantal docenten – als gevolg van de vergrijzing – het hoofd te bieden, wordt in toenemende mate gewerkt met leerkrachten in een zzp-constructie. In 2010 waren dat in het basis en voortgezet onderwijs 1200 leerkrachten, drie keer zoveel als in 2007. In het MBO en HBO zijn dat er meer. Zo worden bijvoorbeeld kunstenaars ingehuurd die een periode lesgeven op een kunst- of dansopleiding.

ZZP Barometer
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →