Peiling ZZP Barometer: VVD en D66 grote winnaars, Rutte premier bij zzp-verkiezingen

Zzp’er ten aanzien van pensioen en verzekeringen niet graag als werknemer behandeld

NOORDBEEMSTER – VVD en D66 zouden, als er nu verkiezingen worden gehouden onder de meer dan 1 miljoen zzp’ers, freelancers en zelfstandig ondernemers in Nederland, veruit de grootste partijen worden met respectievelijk 48 en 37 zetels. PvdA volgt op flinke afstand met 14 zetels. Bovendien heeft de zelfstandige het meeste vertrouwen in Mark Rutte als premier (41,9%), ruim voor Alexander Pechtold (22,8%) en Diederik Samson (14,1%). Dit blijkt uit het themarapport “Pensioen, verzekeringen en politiek” van structurele onderzoeksmonitor ZZP Barometer.

 

“Opvallend is dat D66 buitengewoon goed scoort bij ondernemend Nederland, en dat ze in alle top-5 ideale coalities voorkomen. Bovendien scoort het CDA bedroevend slecht, zelfs lager dan de SP; historisch gezien een partij waar ondernemers absoluut niet bij moeten aankloppen,“ aldus Jeroen Sakkers, met Victor Mundi initiatiefnemer van de ZZP Barometer. De zelfstandige prefereert een coalitie tussen VVD, PvdA, CDA en D66 (24,5%) of VVD, PvdA, D66 en Groenlinks (23,5%).

Minimumtarief, VAR en urencriterium

 

Uit de ZZP Barometer blijkt tevens dat de zelfstandige geen voorstander is van een minimumtarief voor zzp’ers (61,4%). Wel zijn enkele (misschien) voorstander van een maximumtarief (8,8%). Het afschaffen van het (algemeen) minimumloon kan niet op voldoende voorstanders rekenen: 79,2% van de zelfstandigen is tegen. Wel is de groep ondervraagden groot voorstander van het versoepelen van het ontslagrecht (61,1%), ondanks het feit dat zij veelal zelf geen werknemers in dienst hebben als zzp’er.

 

Ondanks de grote aversie van diverse politieke partijen tegen de VAR-verklaring, is slechts een kleine meerderheid (51,0%) voorstander van het afschaffen hiervan. Maarliefst 62,8% van de zelfstandigen is voorstander van het afschaffen van het urencriterium, terwijl demissionair Minister van Financiën Jan-Kees de Jager (CDA) het afgelopen jaar diverse malen heeft aangegeven dat de Belastingdienst niet met een vergrootglas zal kijken naar de gewerkte uren. Het invoeren van een omzetcriterium voor zelfstandigen kan echter ook niet op veel goedkeuring van zzp’ers rekenen (58,4%). 36,6% is (misschien) voorstander van het afschaffen van de zelfstandigenaftrek, mits dat gepaard gaat met administratieve lastenverlichting ten aanzien van de VAR en het urencriterium.

 

Pensioen en verzekeringen

 

De ZZP Barometer heeft bovendien een aantal stellingen omtrent pensioen- en verzekeringstandpunten dat in de verkiezingsprogramma’s voorkomt, voorgelegd aan het zzp-panel. De zelfstandige is pertinent tegen het invoeren van verplichte verzekeringen en sociale voorzieningen voor (een deel van de) zelfstandigen (62,4%). En ook een verplichte verzekering tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen kan op weinig voorstanders (24,8%) rekenen. Wel moet de zelfstandige onder bepaalde omstandigheden toegang krijgen tot de bijstand (83,2%) en moeten zij zich aan kunnen sluiten bij een collectieve arbeidsongeschiktheidsregeling (88,6%).

 

Zelfstandigen die werk verrichten dat in hun sector voornamelijk in loondienst wordt gedaan, moeten volgens een groot gedeelte van de ondervraagden (71,5%) niet worden ondergebracht in de sociale zekerheid: de werkgever die hen een opdracht geeft, dient dus niet de pensioenpremies en premies voor arbeidsongeschiktheid voor deze groep te betalen. Daarop sluit aan dat slechts 16,8% bereid is (extra) bij te dragen om de zwakke(re) zelfstandigen te ondersteunen volgens het zogenaamde solidariteits-principe. 61,7% wil niet verplicht meedoen aan een pensioenfonds, maar 58,4% wil (misschien) meedoen aan een premiepensioeninstelling (ppi).

 

Tenslotte is opvallend dat een groot deel van de zelfstandigen niet over enkele essentiële verzekeringen beschikt: aansprakelijkheid (38,6%), arbeidsongeschiktheid (46,2%), beroepsaansprakelijkheid (50,2%), overlijdensrisico (49,8%) en rechtsbijstand (60,9%).

 

Over het onderzoek

 

De ZZP Barometer is een niet-commercieel initiatief van Victor Mundi, het digitale kantoor voor ondernemers. Mede-initiatiefnemers zijn ikwordzzper.nl, IT-Staffing, MarktEffect, NUzakelijk, ZiPconomy en ZZPnodig. Het landelijk zzp-onderzoek, dat begin 2010 van start is gegaan, verzamelt ieder kwartaal belangrijke informatie voor beleidsmakers en marktpartijen. Het onderzoek is via een online vragenlijst gehouden onder een panel van 1.496 zzp’ers (59,2% mannelijk, 40,8% vrouwelijk), waarbij de branches zakelijke dienstverlening (32,7%), ICT & Internet (23,2%) en communicatie, marketing en PR (10,9%) het best vertegenwoordigd zijn, voor 78,3% bestaande uit hoogopgeleiden (HBO/WO). Het volledige rapport “Pensioen, verzekeringen en poltiek” vindt u vanaf donderdag 13 september als handvat voor de coalitiebesprekingen na de Tweede Kamer-verkiezingen van 12 september op de website van ZZP Barometer: zzpbarometer.nl.

Jeroen Sakkers

Jeroen Sakkers is zzp-expert en initiatiefnemer van ZZP Barometer. Hij is oprichter en directeur van Victor Mundi, het mediabedrijf dat eigenaar is van de FOTY Awards, Client Awards, Staffing Awards en ZZP Barometer. Naast deze initiatieven organiseert Victor Mundi jaarlijks de Dag van de Flexibele Arbeid en de Dag van de ZZP’er.

Bekijk alle artikelen van Jeroen Sakkers →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →