Een derde zzp’ers afhankelijk van bemiddelingsbureau

57,8% van de zzp’ers deed afgelopen jaren een of meerdere opdrachten via bureau(s)

 

BEEMSTER – 31,3% van de zzp’ers zegt (zeer) afhankelijk te zijn van een of meerdere bemiddelingsbureaus. Het grootste deel van de zzp’ers (57,8%) haalde een of meerdere opdrachten binnen via deze bureaus. 23,8% van de zzp’ers ziet bemiddelingssites en –bureaus zelfst als voornaamste acquisitiekanaal: dat is meer dan mond-tot-mondreclame (23,1%) en het fysieke, zakelijk netwerken (17,5%). Dit blijkt uit het themarapport “Bemiddeling en marges” van structurele onderzoeksmonitor ZZP Barometer dat is afgenomen onder 1.673 freelancers en (z)zp’ers in Nederland.

 

Wessel van Alphen, directeur van IT-Staffing en mede-initiatiefnemer van de ZZP Barometer: “Intermediairs spelen onverminderd een belangrijke rol in het samenbrengen van projectaanvragen en zelfstandigen. Nieuwe technologieën maken het eenvoudig om puur op technische vaardigheden te matchen, maar een goede match op soft skills zowel bij klant als zelfstandigen blijft mensenwerk en is minstens zo belangrijk.” Uit interviews met freelancers en zzp’ers uit het zzp-panel blijkt zelfstandigen meer wensen dan alleen een (technische) match tussen opdracht en opdrachtnemer.

 

Meer dan een tussenschakel

Bij 18,7% van de freelancers en zzp’er die de afgelopen jaren een of meerdere opdrachten uitvoerden voor bemiddelingsbureaus, is er sprake van twee of meer tussenpersonen. Bijna 2% van de zzp’ers weet niet of en hoeveel tussenpersonen er zitten tussen hen en de (eind)opdrachtgever. Het bemiddelingsbureau bij 74,7% van de zzp’ers een concurrentiebeding opgenomen in de overeenkomst, bij 20,0% nooit en 5,3% van de zzp’ers weet niet hoe dit zit bij hun overeenkomst(en).

 

Marges bij opdrachtnemer en opdrachtgever

11,6% van de freelancers en zzp’ers in Nederland geen idee heeft welke marge zijn of haar bemiddelingsbureau hanteert. Een tiende van de bemiddelingsbureaus hanteert bij zzp-opdrachten een marge van 25% of hoger, de helft (50,0%) een marge van 10-25% en iets meer dan een kwart (26,9%) een marge van minder dan 10%. Bijna 2% van de bureaus werkt op basis van een eenmalige fee, zonder berekening van een marge. De marge wordt bij zzp-opdrachten meestal gehanteerd aan de zijde van de opdrachtnemer: bij de freelancer of zzp’er die de opdracht uitvoert wordt in 64,4% van de gevallen een marge in rekening gebracht en bij 56,9% bij de opdrachtgever.

 

Over het onderzoek

De ZZP Barometer is een niet-commercieel initiatief van Victor Mundi, het digitale kantoor voor ondernemers. Mede-initiatiefnemers zijn Freelance.nl, IT-Staffing, ikwordzzper.nl en MarktEffect. Freelancehouse, Opdrachten.nl, ZiPconomy en ZZPnodig zijn als sponsor aangesloten. Het landelijk zzp-onderzoek, dat begin 2010 van start is gegaan, verzamelt ieder kwartaal belangrijke informatie voor beleidsmakers en marktpartijen. Het onderzoek is via een online vragenlijst gehouden onder een panel van 1.673 zzp’ers (59,2% mannelijk, 40,8% vrouwelijk), waarbij de branches zakelijke dienstverlening (32,5%), ICT & Internet (27,6%) en communicatie, marketing en PR (5,7%) het best vertegenwoordigd zijn, voor 78,3% bestaande uit hoogopgeleiden (HBO/WO). Het volledige rapport “Opdrachten en tarieven” vindt u op de website van ZZP Barometer: www.zzpbarometer.nl.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Appwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →