Zzp-tarieven staan nog steeds onder druk

Zzp’er heeft wel kleine financiële buffer opgebouwd

BEEMSTER – 69,5% van de zzp’ers geeft aan dat hun tarieven onder druk staan. Dit percentage is vrijwel onveranderd sinds begin 2013 en vormt geen teken van herstel. Wel heeft 86,7% van de zzp’ers een buffer opgebouwd: een stuk meer dan een jaar geleden. Dit blijkt uit het themarapport “Financiën & administratie” van structurele onderzoeksmonitor ZZP Barometer in samenwerking met Exact, afgenomen onder 1.721 zzp’ers in Nederland. “Zzp’ers spelen handig in op de crisis en zitten niet bij de pakken neer,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer.

Begin 2012 hadden minder zzp’ers een financiële buffer dan nu: 68,1% tegen 86,7% nu. De financiële buffer is echter wel veel kleiner dan destijds: minder zzp’ers hebben een buffer van meer dan 12 maanden, en veel meer zzp’ers hebben een buffer van minder dan 3 maanden. Bepaalde verzekeringen – waaronder de AOV – gaan ten koste van deze buffer: 9,1% van de zzp’ers heeft zijn AOV het afgelopen jaar stopgezet. De buffer wordt kleiner doordat zowel de tarieven als het aantal facturabele uren onder druk staan. Wel geeft 52,0% aan zijn pensioen (financieel) goed geregeld te hebben.

 

Crisismaatregelen overheid

Ondanks de initiatieven van de overheid op het gebied van financiering, geeft 73,6% van de zzp’ers aan (nog steeds) niet bij een bank terecht te kunnen voor financiering. Bijna driekwart (73,2%) van de zzp’ers is toch niet van plan in loondienst te gaan, ondanks de slechtere omstandigheden. 14,1% geeft echter aan wel part- of fulltime in loondienst te gaan, met name vanwege de crisismaatregelen van de overheid. 29,9% geeft zelfs aan in financiële problemen te komen door deze maatregelen. En de meerderheid van hen (55,4%) wordt er niet veel positiever op door de overheid: zij krijgt minder vertrouwen in de toekomst van haar bedrijf. “Wel daalt de administratieve (tijds)druk volgens de meerderheid van de zzp’ers, een positief effect van de maatregelen van de overheid,” zegt initiatiefnemer Jeroen Sakkers.

 

Over het onderzoek

De ZZP Barometer is een initiatief van Victor Mundi, Exact, Freelance.nl, IT-Staffing, ikwordzzper.nl, MarktEffect, YACHT, Vliegtickets.nl en Volkswagen. FastFlex Quality Sourcing, Freelancehouse, Opdrachten.nl, Uniforce Group, ZiPconomy en ZZPnodig zijn als sponsor aangesloten. Het landelijk zzp-onderzoek, dat begin 2010 van start is gegaan, verzamelt maandelijks belangrijke informatie voor de politiek en marktpartijen. Het onderzoek is via een online vragenlijst gehouden onder een panel van 1.721 zzp’ers (58,1% mannelijk, 41,9% vrouwelijk), waarbij de branches zakelijke dienstverlening (32,5%), ICT & Internet (28,3%) en communicatie, marketing en PR (5,9%) het best vertegenwoordigd zijn, voor 77,2% bestaande uit hoogopgeleiden (HBO/WO).

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →