“Zzp’ers echte vernieuwers binnen veel organisaties”

Avatar foto Opinie
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Fastflex - Niels Huisman - ZZP Barometer

Niels Huismans is business developer bij FastFlex Quality Sourcing, een partij die freelancers, (z)zp’ers en opdrachtgevers bij elkaar brengt met als kernwoorden transparantie, persoonlijk contact en snelheid.

Er is in 2013 weer veel gebeurd rondom de zzp’er, freelancer en interim professional. Wat vond jij het opvallendste nieuws?

“Lastig om een specifiek nieuwsitem er uit te lichten. Als ik dan toch moet kiezen zou ik gaan voor de onduidelijkheid rondom de gehele var verklaring. Een slechte zaak dat hier nog steeds zo veel onduidelijkheid over bestaat. Uit onderzoek is ook gebleken dat heel veel professionals gewoon niet weten wat er gaat spelen en wat de consequenties hiervan zijn. Opvallend dat de overheid en de betrokkenen hier geen juist en eensgezind antwoord op hebben.”

Uiteraard waren er hoogte- en dieptepunten in 2013, ook in de zzp-markt. Noem een hoogtepunt en een dieptepunt dat jou is bijgebleven.

“Een hoogtepunt is lastig te noemen maar wat ik een zeer mooie trend vindt is dat in 2013 echt gebleken is dat zzp’ers de echte vernieuwers zijn binnen veel organisaties en dat deze professionals ook echt investeren in zichzelf door middel van opleiding en trainingen. Veel meer dan werknemers in loondienst dit doen. Dat is dit jaar uit meerdere onderzoeken gebleken. Bedrijven zien steeds vaker de meerwaarde van echte zelfstandige professionals voor hun organisaties. Deze professionals brengen extertise en vernieuwing met zich mee die intern niet beschikbaar is. Dit is een ontwikkeling die al langer speelt maar in 2013 steeds duidelijker is geworden. Een dieptepunt is natuurlijk de ondergang van Corso. Hiermee is duidelijk geworden dat transparantie in de inhuurketen van groot belang is. Nu was het namelijk voor veel professionals niet eens duidelijk dat Corso zijn of haar contractafhandeling verzorgde. Transparantie, marktconforme tarieven en duurzame partnerships zijn daarom uitgangspunten waar ik grootte waarde aan hecht.”

Er zijn maar liefst 141.000 zzp’ers bijgekomen in 2013. Wat vind jij van deze ontwikkeling?

“De trend van individualisering van de maatschappij is natuurlijk niet iets van het laatste jaar maar meer dan 140.000 zzp’ers is natuurlijk wel erg veel. Wat me wel zorgen baart is dat een groot gedeelte hiervan “gedwongen” zzp’ers is geworden. De vraag blijft dan of deze gedwongen zzp’ers wel echte ondernemers zijn en de juiste drijfveren en motivatie hebben om hun meerwaarde als zzp’er te laten zien. We zien toch dat veel zzp’er tegen een aantal drempels lopen die het ondernemerschap met zich meebrengt. Onder andere administratieve lasten en acquisitie zijn hier voorbeelden van. Gelukkig zijn er veel partijen op de markt die hierin kunnen ondersteunen.”

Welke ontwikkelingen gaan we in 2014 zien rondom de zzp’er en freelancer? Welke topics zijn/worden belangrijk(er)?

“Transparantie en 100% compliant in de gehele keten wordt zeer belangrijk in 2014. Vooral het 100% compliant zijn zal een grote uitdaging worden voor zowel organisaties en professionals. Daarnaast denk ik dat in 2014 de focus meer en meer op de zelfstandige komt te liggen. Tot dusver lag de focus nog op de bedrijven en de organisaties die deze professionals inhuurde. Ik verwacht dat de focus, mede dankzij de aantrekkende economie, meer zal gaan richting de professionals. Zij krijgen de sleutel van de flexibele arbeidsmarkt in handen.”

En welk nieuws kunnen we vanuit jouw organisatie verwachten in 2014?

“Met FastFlex zijn wij al een tijdje ons meer en meer op de professionals aan het focussen. Hierbij zijn wij ons meer en meer aan het verdiepen en specialiseren op creatie en beheren van communities omtrent deze professionals. Communities is niet iets nieuws maar de manier waarop wij hier in 2014 mee aan de slag gaan is wel zeer vernieuwend. Terwijl in het oude community die we momenteel kennen vooral bloggen en kennisdeling centraal stond komt in deze community veel meer samen. Binnen deze community staat de professional echt centraal. Ik verwacht dat dit een echte ‘game changer’ zal worden.”

Tenslotte… wat is jouw ultieme tip voor de zzp’er om (nog) succesvol(ler) te worden in 2014?

“Hoe helderder jij je drijfveren voor ogen hebt, hoe beter! Daarnaast raadt ik professionals aan om hun goede punten juist te versterken in plaats van heel veel focus te leggen om hun zwakkere punten. Blijf niet stilstaan bij fouten en problemen. Wat je niet kan, en niet perse hoeft te kunnen, moet je ook niet doen. Maak niet van een 4 een 6, maar van een 8 een 10.”

Meer info? Ga naar www.fastflex.nl.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →