“Zzp’ers sterk in opmars op Nederlandse arbeidsmarkt”

zzp'ers in opmars

Zzp’ers, uitzend- en oproepkrachten stimuleren flexibilisering arbeidsmarkt

In 2007 was nog geen 20% van de Nederlandse arbeidsmarkt flexibel. In 2013, zes jaar later, was het percentage gestegen naar ruim 25% van de arbeidsmarkt, die werd vertegenwoordigt door zzp’ers, uitzend- en oproepkrachten. TNO onderzocht dit percentage in opdracht van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). De conclusie: één op de drie werknemers bij bedrijven zal flexibel werken in 2020. 

Het toegenomen percentage van de arbeidsmarkt dat flexibel is heeft ervoor gezorgd dat het percentage van vaste contracten is gedaald. Vooral in de financiële- en zorgsector gaat het hard en zijn zzp’ers, uitzend- en oproepkrachten in sterk opmars. Taken worden uitbesteed, werknemersrelaties verslechteren en de flexibele schil bestaande uit zzp’ers groeit. De financiële- en zorgsector gaan steeds meer lijken op de horeca branche die ondertussen al voor 60% flexibel is.

De toename van de flexibiliteit van de Nederlandse arbeidsmarkt is een onomkeerbare beweging, volgens Jurriën Koops, directeur van ABU. Het sociale stelsel is een blok aan het been. De minister moet inzien dat pogingen om de arbeidsmarkt aan vaste contracten te krijgen tot weinig zullen leiden. Er moet worden gezocht naar een oplossing om zekerheid aan de werkende te bieden en niet alleen aan de werknemer.

Bron: Financieele Dagblad

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →