Zzp’er goedkoper dan werknemer

Zzp'ers beleggen steeds vaker

VNO-NCW, MKB Nederland: “Werkgeverslasten hoger”

“Er moet kritisch worden gekeken naar de toegenomen lasten voor ondernemers en de houdbaarheid van cao’s,” zegt Ton Schoenmaeckers, hoofd sociale zaken bij werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland, vandaag in . De overheid houdt zich te veel bezig met het tegengaan van de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Flexibiliteit

VNO-NCW en MKB Nederland herkennen zich in het vraaggesprek met De Telegraaf in het beeld dat er steeds meer flexibele arbeidsrelaties tot stand komen. De economische crisis vormt een van de belangrijkste redenen, zeggen de werkgeversorganisaties. “Het systeem van vaste contracten is niet meer in balans met wat ondernemers nodig hebben. Er zijn de laatste jaren allerlei regels bij gekomen, de werkgeverslasten nemen alleen maar toe. Verder kun je je afvragen of de cao’s nog wel van deze tijd zijn.”

Zekerheid

Er wordt vaak ten onrechte een negatief beeld neergezet van flexwerk. “Laten we niet vergeten dat veel mensen daardoor uit de WW blijven. In dat geval was hun positie helemaal uitzichtloos geweest,” aldus Ton Schoenmaeckers. Volgens de voorzitter Maurice Limmen van CNV is het daarom noodzakelijk dat flexkrachten meer zekerheid krijgen. “De flexibilisering komt vooral hard aan bij de onderkant van de arbeidsmarkt. Zij worden op een achterstand gezet als het aankomt op pensioen, scholing en het kopen van een huis. Banken zijn bijvoorbeeld veel strenger geworden in het verstrekken van hypotheken aan flexwerkers. Ook hoogopgeleiden ondervinden problemen, maar zij hebben vaak wel een betere onderhandelingspositie.”

Goedkoper

Volgens Limmen is de zzp’er voor veel bedrijven goedkoper dan een werknemer – en heeft dat vooral te maken met de belastingdruk (bijv. werknemerslasten). Ook scheert hij de flexwerker – hetgeen een gedetacheerde, een uitzendkracht of een interim professional kan betreffen – over één kam met de zzp’er. Bovendien is de bewering niet gestoeld op enig onderzoek: het is niet geheel duidelijk of de zzp’er daadwerkelijk voor veel bedrijven goedkoper is dan iemand met een vast contract.

Bron:

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →