PvdA en SP pleiten voor afschaffing payroll Rijksoverheid

Afschaffing payroll kan gunstig zijn voor zzp’ers

De Rijksoverheid moet niet meer gebruik maken van payroll, vindt PvdA – Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer. Zij is een van de initiatiefnemers van het wetsvoorstel Zekerheid voor flexibiliteit. De fracties van PvdA en SP pleiten daarmee voor de afschaffing van alle vormen van payrolling. Binnen de Rijksoverheid maken AgentschapNL en sinds kort ook Rijkswaterstaat gebruik van flexwerkverbanden.

Oneerlijke concurrentie

De PvdA gaat verder met haar strijd tegen payrolling. Mariëtte Hamer: “De PvdA staat voor gelijk loon voor gelijk werk. Payroll-constructies waren ooit bedoeld voor kleine werkgevers die op deze manier hun werkgeverslasten konden uitbesteden. De constructie wordt nu echter misbruikt om mensen onder het cao-loon te betalen. Dat zorgt voor oneerlijke concurrentie en dergelijke arbeidsuitbuiting past niet bij een gemeente.”

Aanbestedingen

Afgelopen jaar is in enkele aanbestedingen door het Rijk al aangekondigd dat het gebruik van payrolling wordt gestopt of sterk ingeperkt in afwachting van de politieke en bestuurlijke besluitvorming. Lees hier meer over het initiatief van PvdA-lijsttrekkers en de Tweede Kamerfractie om payrollconstructies bij lokale overheden af te schaffen.

Bron: FlexNieuws

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Appwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →