Tweede kamer zet stappen voor verbetering van zzp-positie

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
verbetering van zzp-positie

Eerste stappen richting de verbetering van de zzp-positie

BEEMSTER – De Tweede Kamer heeft dinsdagavond verschillende moties aangenomen voor het verbeteren van de positie van zzp’ers. Deze verschillende moties hebben betrekking op zzp’ers in het onderwijs, zorg en daarnaast ook op de Verklaring arbeidsrelatie (VAR). 

Volgens PZO-ZZP is het zelfstandig ondernemerschap van de zzp’er door de moties van de Tweede Kamer gewaarborgd. De zzp-organisatie beschrijft dat het zou gaan om moties die in het belang van de positie van de zzp’er in het onderwijs en zorg zijn. Daarnaast zijn er meerdere moties aangenomen betreffende de VAR. Voor 30 juni moet er meer duidelijkheid zijn voor zzp’ers en opdrachtgevers.

Onderwijs en zorg

Eerder werd aangegeven dat de Belastingdienst strenger op zou treden in de onderwijs- en zorgsector. De handhaving hiervan wordt echter niet gewijzigd en er is voorlopig nog geen sprake van een strengere handhaving. Er wordt nog afgewacht op de uitkomsten van gesprekken tussen de Belastingdienst en verschillende belangenorganisaties.

VAR

De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) wordt door de Belastingdienst afgegeven om de relatie aan te geven tussen zzp’er en opdrachtgever. Daarmee bevestigt de VAR dat de zzp’er zelfstandig werkt. De afgelopen tijd zijn er minder VAR-verklaringen afgegeven en zijn er zelfs een aantal ingetrokken. De Belastingdienst had in die gevallen de indruk dat er sprake was van een schijnconstructie: zzp’er die zelfstandig werken, maar in feite een verkapt dienstverband hebben.

De moties die zijn ingediend over de VAR betreffen het vinden van een structurele en langetermijnoplossing voor zzp’ers die in de zorg hun VAR zijn kwijtgeraakt. Momenteel is het kabinet in gesprek met verschillende partijen die zijn betrokken bij het onderzoek. Deze gesprekken moeten meer duidelijkheid en transparantie geven over de verschillende type arbeidsrelaties.

Positief nieuws voor de zzp’ers

De verschillende moties die door de Tweede Kamer op dinsdagavond zijn aangenomen is goed nieuws voor de positie van het groeiende aantal zzp’ers in Nederland.

Bron: PZO-ZZP

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →