Omzet freelancer in Eindhoven blijft achter

toekomst-zzp

Toestroom jonge freelancers naar Eindhoven mogelijke verklaring

AMSTERDAM –  Tentoo, dat in 1992 werd opgericht en daarmee het eerste payrollbureau van Nederland was, heeft de ontwikkeling van de omzet van freelancers in Nederland tussen 2013 en 2014 onderzocht. Uit het onderzoek van het Payrollbedrijf is gebleken dat de gemiddelde omzet van freelancers in Eindhoven het eerste kwartaal van 2014 met 8% is gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal een jaar eerder. Dit terwijl de omzet van freelancers in Nederland gemiddeld juist steeg met 7,6%. 

Jonge, creatieve freelancers

Algemeen directeur van Tentoo, Paul den Ronden, wijt de omzetdaling vooral aan de toestroom van jonge, creatieve freelancers. ‘Eindhoven geldt als broedplaats voor jonge creatievelingen. We zien dat het aantal freelancers in Eindhoven tussen 15 en 24 jaar oud meer dan verdubbeld is. Het aantal freelancers en flexwerkers van 25 jaar en ouder is nagenoeg gelijk gebleven. Omdat de jongere freelancers relatief minder verdienen dan de meer ervaren freelancers, daalt de gemiddelde omzet.’ aldus Den Ronden.

Onverwachte omzetdaling

In 2013 draaiden de freelancers in Eindhoven een top jaar, met een omzetstijging van 24% ten opzichte van 2012. De gemiddelde landelijke stijging lag op dat moment op 6%. ‘Het lag in de lijn der verwachting dat de omzet van freelancers in Eindhoven in 2014 zou blijven stijgen’, zegt Den Ronden. ‘Maar door het groot aantal starters bleef de omzetstijging uit. De freelancers en flexwerkers van 25 jaar en ouder lieten wel een omzetstijging zien, namelijk van 18,7%.’

Het onderzoek is gebaseerd op de administratie van uurtarieven en omzet door Tentoo, dus is wellicht niet één op één te generaliseren met de gemiddelde zzp’er of freelancer in Nederland. Tentoo is vooral actief in de kunst-, cultuur- en mediasectoren.

Toename freelancers

Uit het tarievenonderzoek van Hoofdkraan.nl werd geconcludeerd dat  het uurtarief, door het toenemende aantal freelancers, op één lijn komt te liggen in verschillende branches. Het onderzoek van Tentoo lijkt daarin overeen te komen met de toename van jonge, creatieve freelancers in Eindhoven. Tarieven in Zeeland zijn het laagst, maar qua omzet is Eindhoven als stad weer het laatgst. Het toenemende aanbod van freelancers zal direct impact op het uurtarief en de omzet van freelancers hebben. Uit de gemiddelde omzetstijging van 7,6% in één jaar in Nederland en een ongeveer gelijk blijvend uurtarief kan worden geconcludeerd dat de vraag naar freelancers ook zeker groeit.

Bron: Tentoo

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Appwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →