“Introductie VAR-webmodule is waanzin”

Goed opdrachtgeverschap
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
VAR-webmodule

Payrollbedrijf Tentoo raadt nieuwe VAR-webmodule af

AMSTERDAM – Een opdrachtgever dient vanaf volgend jaar een onlinemodule betreffende de arbeidsrelatie in te moeten vullen wanneer zij een zzp’er inhuurt. De antwoorden die opdrachtgevers achterlaten bepalen welke VAR er van toepassing is op de opdracht. Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo, verwacht dat dit voor veel verwarring zorgt en mensen zelf antwoorden gaan geven om de meest voordelige uitkomst, die vaak onjuist zijn, te krijgen. Den Ronden pleit er daarom voor dat de overheid van de VAR-webmodule afziet en het huidige beleid ongewijzigd blijft. 

Extra kosten bij onjuiste VAR

De invoering van de VAR-webmodule kan voor zowel opdrachtgever als de zzp’er voor nare gevolgen hebben, zelfs wanneer de arbeidsrelatie van te voren al duidelijk is. Het kan namelijk voorkomen dat één of meerdere antwoorden foutief zijn ingevuld. Achteraf controleert de Belastingdienst of de gebruikte VAR wel van toepassing was in de betreffende situatie. Indien zij bepalen dat dit niet het geval is brengt dat extra kosten met zich mee voor de partijen.

Opdrachtgevers voorzichtiger met inhuur

Door de medeverantwoordelijkheid die opdrachtgevers bij de nieuwe VAR-webmodule op zich toegewezen krijgen zal er voorzichtiger om worden gegaan met opdrachten die door zzp’ers worden ingevuld. Eventuele onbedoelde fouten brengen kosten met zich mee en ook genieten opdrachtgevers niet van rechtszekerheid, omdat zij de arbeidsrelatie zelf beoordelen.

Het nieuwe systeem van de overheid zorgt voor overbodig extra werk en kosten voor de opdrachtgever. Daarnaast zullen voorzichtige opdrachtgevers de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt negatief beïnvloeden. Den Ronden pleit er dan ook voor dat de Belastingdienst de autoriteit op de VAR behoudt. De introductie van de VAR-webmodule zou waanzin zijn en de overheid zal van de module af moeten zien.

Bron: Financieele Dagblad

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →