Zzp’er door laat betalende overheid in problemen

Zzp'er door laat betalende overheid in problemen - ZZP Barometer

Uit een onderzoek van de Nationale Ombudsban blijkt dat ambtenaren zich weinig of niet bewust zijn van de gevolgen die trage betaling hebben op startende, of kleinere ondernemers. Al jaren wordt er beterschap beloofd door de diverse overheidsinstanties, maar nog steeds worden veel facturen aan ZZP’ers te laat betaald.

Onderzoek

Gemeenten in Nederland zijn slechtere betalers dan ministeries. Van alle departementen heeft in 2013 92,4% de facturen binnen de dertig dagen betaald. Bij gemeenten (er deden 192 mee in het onderzoek van de Nationale Ombudsman) blijkt dat slechts 43% voldeed aan de norm. Kleinere gemeenten, met minder dan 25.000 inwoners, betalen eerder de facturen dan grotere gemeenten.

Betalingstermijn

Verschillende keren is er vanuit de rijksoverheid aangegeven dat het geen goede zaak is dat facturen niet op tijd worden betaald en belooft men beterschap. De betalingstermijn voor de overheid is vastgelegd in de wet, binnen 30 dagen betaalt de overheid de factuur. Op dat punt voldoet de overheid niet aan de eisen van goed opdrachtgeverschap.

Cultuuromslag

Plaatsvervangend Nationale Ombudsman, Frank van Dooren, zegt dat ondernemers zelfs door de traag betalende overheid in de problemen worden gebracht. Er is een cultuuromslag nodig volgens Van Dooren om het betaalgedrag te veranderen. De ondernemers moeten af en toe ook de hand in eigen boezem steken; soms worden prestaties niet volgens afspraak of op tijd geleverd, of worden facturen ingediend die niet kloppen.

Bron: Zzp Nederland

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
MoneyMonk - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →