Steeds minder zzp’ers komen rond

Verborgen armoede bij zzp'er - ZZP Barometer

Steeds meer zzp’ers in Nederland, het aantal neemt flink toe met zelfstandige waaronder ook vaak noodgedwongen, schijnzelfstandige. Het vinden van opdrachten wordt steeds lastiger, en het zelfstandig ondernemen neemt grote risico’s mee waar niet iedereen bewust van is. 

“Werken in je pyjama. Wasjes draaien in de lunchpauze. Vakantie opnemen wanneer je wilt. Je eigen werktijden bepalen. Het zelfstandig ondernemerschap lijkt voor veel mensen een aantrekkelijke werkvorm”, aldus het artikel in NRC Next. Het zijn allemaal misvattingen over de zzp’er. „Ondernemen is geen trucje”, waarschuwt Johan Marrink, bestuurslid van Stichting ZZP Nederland. „Mensen denken vaak wel even een eigen zaak te beginnen, maar zo simpel is het niet. Ook al heb je nu een opdracht, houd er ook rekening mee met wat daarna komt.” Zicht hebben op werk in de toekomst, een goede buffer opbouwen voor slechte tijden en weten wat je allemaal moet doen voor een deugdelijke administratie: het zijn volgens Marrink zaken waar niet iedereen bewust mee bezig is.

Risico

Er zijn veel risico’s die mensen vergeten bij het ondernemen, bijvoorbeeld wat als je opdrachtgever failliet gaat? Wat al raak je arbeidsongeschikt? De zelfstandige die net zijn begonnen komen vaak in de problemen. In 2012 gaf 13,5 procent aan dat huishoudens die afhankelijk zijn van een zelfstandig ondernemer moeten leven van een te laag inkomen, dat is een stijging van 2 procent in vergelijking met 2011.

Bron: NRC Next

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Easystaff - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →