Zzp’er, let op met de btw aangifte!

Avatar foto Financiën
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Veel kleine ondernemers, waaronder ook de groep zzp’ers valt. Mag de aangifte btw eens in het kwartaal doen. Wat zijn de risico’s als je de aangifte niet op tijd doet of niet op tijd betaalt?

Iedere onderneming of ondernemer moet btw-aangifte doen. Is de omzet beperkt, dan kan je meestal volstaan met een kwartaalaangifte, anders moet je het maandelijks doen. De meeste zzp’ers zijn kleine ondernemers met beperkte omzet. Zij moeten doorgaans de aangifte per kwartaal doen.

Wanneer aangifte doen?

Dit houdt in dat de zzp’er zelf verantwoordelijk is om de aangifte tijdig te doen. Dus uiterlijk de laatste dag van de maand volgend op het einde van het kwartaal: het tweede kwartaal eindigde op 30 juni, de aangifte moet dan ingediend zijn uiterlijk op 31 juli! De belastingdienst kan gratis een sms of email notificatie aan ze ondernemer zenden. Dat is prettig om een ‘kattenbelletje’ te ontvangen. Desondanks is er een groep zzp’ers die de aangifte niet tijdig indient. De belastingdienst reageert hierop door het opleggen van een boete én daarnaast stellen zij zelf, dor middel van een schatting, de aangifte vast. Deze –geschatte-  aangifte kan je door middel van een bezwaar corrigeren, maar de boete blijft.

Direct gevolg van het niet tijdig doen van de aangifte btw, is dat ook de betaling niet op tijd is.

De belastingafdracht is niet op tijd ontvangen door de belastingdienst

De belastingdienst verwacht dat de zzp’er niet alleen zelf tijdig de aangifte btw zal doen, maar ook dat de zzp’er zelf tijdig de betaling doet. De betaling moet, net als de aangifte, uiterlijk de laatste dag van de maand volgend op het einde van het betreffende kwartaal op de bankrekening van de belastingdienst staan! Als er niet op tijd is betaald, dan stuurt de belastingdienst een naheffing én een boete! Hoe vaker je te laat bent met betalen: hoe hoger de boete zal worden.

Onvoldoende middelen om de aanslag te betalen

De zzp’er moet de btw afdragen over alle facturen die gezonden zijn, ook als deze nog niet zijn betaald. Het kan dan ook voorkomen dat de zzp’er btw moet afdragen aan de belastingdienst die hij/zij zelf nog niet heeft ontvangen.

Als de zzp’er de btw afdracht niet kan betalen, dan kan het best contact opgenomen worden met de belastingdienst. En ook hier geldt: hoe eerder hoe beter. Als achteraf wordt gereageerd, dan is er al sprake van een boete. Als vooraf contact wordt opgenomen met de belastingdienst kan vaak een betalingsregeling worden afgesproken. Dat voorkomt een boete én een hoop extra werk (bezwaarschrift, discussie over de geschatte omzet etc.).

Btw aangifte moet de zzp’er dus op tijd doen. Laat je herinneren door de belastingdienst door middel van een mailnotificatie of een sms-bericht. Als je onvoldoende financiële middelen hebt om de aangifte te betalen: neem dan tijdig (dus voor de laatste betaaldag) contact op met de belastingdienst en maak een afspraak voor betalingsregeling.

Avatar foto
ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →