“Beschikbaarheid en flexibiliteit belangrijk”

Natalie Bommeljé - Evita Zorg - ZZP Barometer

Natalie Bommeljé is algemeen directeur bij Evita Zorg. Evita Zorg is een particulier thuiszorgbureau. Natalie is onder andere verantwoordelijk voor de werving en matching van klanten en medewerkers en voor het P&O-beleid.

Visie op goed opdrachtgeverschap

“Zzp’ers maken strategisch onderdeel uit van onze bedrijfsvoering. Er is een partnership op het gebied van ondernemerschap en goede kwaliteit van de zorg. Evita Zorg heeft een optimale mix van zorgprofessionals
in loondienst en zzp’ers. Deze verhouding tussen aantallen zorgprofessionals in loondienst en zzp’ers zullen wij continueren. Zzp’ers doen ook mee in innovatieteams bij ons – bijvoorbeeld in het team “terminale zorg” – daarbij gaan we zzp’ers inzetten als kartrekkers en nog meer gebruikmaken van hun expertise.

Evita Zorg is een flexibele en innovatieve organisatie in de thuiszorg. Onze manier van zorg- en dienstverlening wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van zzp’ers. Zij vormen de flexibele schil voor acute en complexe thuiszorg. De kenmerken van het partnership met zzp’ers zijn: wederzijdse flexibiliteit met betrekking tot inzet,
continuïteit, verbondenheid, professionaliteit en borging kwaliteit van zorg. Evita Zorg heeft een visie op goed opdrachtgeverschap en op ontwikkeling van het ondernemerschap van de zzp’er.

Wij zorgen voor de borging van kwaliteit van zorg via onze zzp’ers doordat we hier heel dicht op zitten. Ik ken mijn zzp’ers net zo goed als de mensen in loondienst. We investeren in betrokkenheid en de band met zzp’ers. We weten welke behoeften ze hebben. Elke zzp’er heeft een andere wens op het gebied van de manier van werken. Hij
wil “nee” kunnen zeggen tegen een project of opdracht. We zetten zzp’ers in allerlei klantsituaties in en nodigen hen ook uit voor kerstvieringen en teamoverleggen. Als je werkt met of bij Evita Zorg, dan hoor je er ook echt bij. De zzp’ers bij ons zijn wel eigen baas, maar zij hebben toch het gevoel ergens bij te horen. Ze worden niet achtergesteld en geven heel gedefinieerde, specialistische zorg – met name terminale zorg – en werken altijd in een team bij de klant.”

Zzp’er wordt uitgebreid gecheckt

“Eerst melden zzp’ers zich via de website aan – zij komen veelal via-via – vervolgens vinden er twee gesprekken plaats waarin wij aangeven hoe Evita werkt. Hierin komen ook gedragsregels ter sprake. Dus hoe wij willen dat medewerkers van Evita zich opstellen, omdat een klantgerichte benadering belangrijk is. Daarin krijg je een beeld van hoe deze persoon is, doen we een check op alle documenten en gegevens en kijken we in hoeverre ze bekwaam zijn voor handelingen in de zorg. Dit gebeurt door middel van een praktijktoets bij ons op kantoor. Zij moeten dan met een officiële oefenpop een aantal handelingen in de praktijk uitvoeren. Dit gebeurt onder begeleiding van één van onze zorgprofessionals. Ook zijn er referentiechecks.

De genoten opleiding van de betreffende zzp’er – bijvoorbeeld certificaten en papieren – is heel belangrijk in dit selectieproces. Alle originele documenten moeten ze meenemen. Je hebt hierbij drie pijlers: hoe is iemand zijn attitude en bejegening, dus wat is zijn houding en instelling en hoe kijkt hij tegen de zorg aan; de juiste diploma’s, certificaten en actualiteit daarvan en hoe is de praktijkbeoefening, dus is iemand bekwaam. Daarnaast is beschikbaarheid en flexibiliteit belangrijk.”

Opleidingsbeleid speerpunt binnen Evita Zorg

“Binnen Evita Zorg vinden wij opleiding en ontwikkeling heel belangrijk. We hebben een eigen opleidingsbeleid waarin we per niveau opleidingen aanbieden. Belangrijk in de zorg is dat mensen zich op handelingen minimaal één keer per drie jaar laten scholen en dat ze dit bijhouden in hun handelingenpaspoort. Eén keer per jaar hebben we met onze medewerkers een samenwerkingsgesprek waarin wordt ingegaan op de handelingen en dan wordt ook het handelingenpaspoort doorgenomen. Wij hebben de Evita-school waarin ze die handelingen opfrissen. Dit bestaat uit een scholing- en praktijkgedeelte. Dat zijn handelingen die horen bij het niveau dat mensen hebben. Daarnaast kunnen ze gespecialiseerde opleidingen of bijscholingen doen.

Het gehele opleidingsaanbod bieden wij dus ook aan aan zzp’ers. Daar betalen zij zelf voor en dat moet ook, anders krijgen we een issue over zelfstandigheid. Er is geen verschil met de opleidingen die vaste medewerkers ontvangen. Als je iemand hebt die de wens heeft die zich verder wil ontwikkelen – bijvoorbeeld door een hbo-opleinding zorg – dan zorg ik dat ze stage kunnen lopen en werkbegeleiding krijgen. Daar lopen veel zzp’ers bij andere opdrachtgevers en organisaties tegenaan, omdat die alleen investeren in mensen in loondienst. Ik wil zzp’ers graag helpen naar een hoger level te komen. Als zzp’er heb je vaak geen tijd om een fulltime opleiding te doen, dus heb je een parttime werkplek en stageplek nodig.”

Intervisiesessie met collega-zzp’ers

“Specifiek in de zorg is mijn tip voor zzp’ers op het gebied van opleiding en ontwikkeling dat het belangrijk is dat mensen de juiste attitude en bejegening hebben tegen andere mensen. Kunnen ze zich verplaatsen in anderen en kunnen ze zichzelf wegcijferen en praten zij dus niet de hele dag over zichzelf? Daarnaast is bijblijven is belangrijk. Je afvragen “wat is beste zorg?”, probeer te reflecteren. Soms zie ik heel eigenwijze mensen met lange tenen en het is belangrijk dat je plekken zoekt waar je 360-graden feedback kan krijgen, bijvoorbeeld via intervisie. In het algemeen, los van inhoudelijke scholing, is ook scholing danwel jezelf ontwikkelen door met andere zzp’ers intervisiesessies te organiseren aan te bevelen. Dus hoe pak je bepaalde zaken aan en zoek daarbij andere zzp’ers zodat je niet alleen bent. Bij ons investeert 100% van de zzp’ers in scholing.”

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de informatiebron voor jou als zzp’er, opdrachtgever of intermediair met het laatste zzp nieuws, onderzoek en de beste tips.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →