Hybride zzp’er nieuwe snel groeiende groep

ID-100216053

De zelfstandige met een deeltijdbaan in opkomst

De arbeidsmarkt kent alweer een nieuwe snel groeiende groep: de hybride zzp’er. Dat is iemand die naast het ondernemerschap kiest voor een vaste baan in deeltijd. Al kan het natuurlijk ook iemand zijn die naast zijn werkzaamheden bij een baas een aantal uren per week voor zichzelf bezig is.

Goed belegde boterham

De hybride zelfstandige is namelijk vaak een startende zzp’er die zijn parttime baan aanhoudt totdat hij voldoende opdrachten heeft om geheel zelfstandig een goed belegde boterham te kunnen verdienen. Het zijn ook vaker vrouwen dan mannen, blijkt uit een recente evaluatie van verzekeraar Achmea in samenwerking met het Netwerk Zelfstandig Werkenden, NZW. De NZW-voorzitter, Reinier Castelein, vindt het belangrijk dat de groep van hybride zzp’ers beter in beeld komt, omdat deeltijdondernemers vaak allerlei belastingvoordelen mislopen. Dat komt doordat het veelal niet duidelijk is dat zij winst uit een onderneming halen. Hun inkomsten worden gezien als een resultaat uit overige werkzaamheden. Uit de verkenning van Achmea blijkt dat in 2011 ongeveer 19 procent van de zelfstandigen ook een inkomen heeft via een dienstverband als werknemer. Een paar jaar daarvoor lag dat nog op 12 procent. De verwachting is dat het inmiddels al meer dan een kwart van de zzp’ers betreft.

Tendens is flexibilisering

Vooral onder jongeren is het een populaire werkinvulling. Castelein ziet deze tendens als een bevestiging dat flexibilisering niet zal afnemen. “Naar onze overtuiging zal de markt naar nieuwe invullingen van flexibiliteit blijven zoeken.”
Daarom, menen de vakbonden voor zelfstandigen, is het des te harder nodig dat er ook voor zelfstandigen voorzieningen komen voor uitval bij ziekte en voor het pensioen. Catselein: “Flexibiliteit is geen doel, maar een middel om tot een efficiënte economie te komen met kwalitatief goed werk en een fatsoenlijk inkomen.”

Bon: Blendle
Foto: Witthaya Phonsawat

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →