“ Zzp’ers hebben ook recht op sociale verzekeringen”

secretary-338561_1280

Plan AWVN steunt 1,2 miljoen zzp’ers in sociale zekerheid

Werkgeversvereniging AWVN presenteert vandaag hun plan aan premier Mark Rutte. Hierin wordt gesteld dat het stelsel van sociale zekerheid op de schop moet. Iedereen die werkt moet verzekerd zijn tegen werkloosheid en ziekte, verplicht een aanvullend pensioen opbouwen en geld krijgen voor scholing. Dus ook de 1,2 miljoen zzp’ers.

Basisstelsel

Vakbeweging en wetenschappers reageren voorzichtig positief op het voorstel voor een basisstelsel voor alle werkenden. De werkgevers vinden dat er iets moet worden gedaan aan de toenemende tweedeling, maar willen ook dat bedrijven nog flexibeler kunnen worden. Een derde van de werkenden is niet meer in vaste dienst. Als mensen meer zekerheid hebben, geven ze meer geld uit, groeit de economie en komt er meer werkgelegenheid. De plannen moeten in overleg met politiek en vakbeweging worden uitgewerkt. Om ze een kans te geven, schetst de AWVN vooral contouren en noemt ze geen bedragen. Maar om ze betaalbaar te houden zouden de uitkeringen omlaag gaan. Wie meer wil, kan zich bijverzekeren. Een eigen risico moet voorkomen dat er bijvoorbeeld te snel een beroep op de ziektewet wordt gedaan. Die zou net als de zorgverzekering via particuliere verzekeraars moeten worden georganiseerd, met een standaard basispakket. Het is niet te voorspellen of er ook vaker een beroep op de sociale zekerheid zal worden gedaan, concludeert Barbara Baarsma van SEO Economisch Onderzoek, die het plan van de AWVN heeft doorgelicht.

Gematigd positief

De werkloosheid zal waarschijnlijk iets stijgen als ook kleine zelfstandigen een beroep op de WW kunnen doen. De langdurige werkloosheid zal dalen doordat mensen makkelijker aan werk komen op een flexibelere arbeidsmarkt. Een belangrijk onderdeel van de plannen is scholing, zodat werkenden hun kennis op peil houden.
De vakbonden reageren gematigd positief en vertegenwoordigers van zzp-organisaties vinden dat er wel ‘ruimte voor het ondernemerschap’ moet blijven en vinden een ‘basisstelsel’ zeker de moeite waard.

Bron: Volkskrant

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.