Veel zzp’ers hebben hoge financiële risico’s

ID-100282642

Zzp’er heeft niet altijd buffer opgebouwd

Financiële risico’s zijn voor veel zzp’ers hoog. Slechts 54% heeft een buffer; 27% heeft de financiële reserves al moeten aanspreken. Dit blijkt uit het onderzoek ‘ZZP en Bedrijfsvoering’ dat recentelijk is uitgevoerd door Conclusr Research, onder netto 821 zzp’ers.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Financiële reserves

Uit het onderzoek komt naar voren dat 54% van de zzp’ers eigen financiële reserves heeft om tegenvallende inkomsten uit hun onderneming op te vangen; 46% zegt hiervoor geen reserves te hebben. Als er gekeken wordt naar leeftijdsopbouw, dan zijn er nauwelijks verschillen waar te nemen, zoals te zien is in de onderstaande tabel. Met andere woorden, oudere en jongere zzp’ers hebben in gelijke mate buffers opgebouwd. In de afgelopen 12 maanden heeft 27% van de zzp’ers met reserves, deze moeten aanspreken om tegenvallende inkomsten te kunnen compenseren.

Termijn van overbrugging

Aan de zzp’ers die zeggen te beschikken over financiële reserves is tevens gevraagd naar de termijn die zij met deze reserves denken te kunnen overbruggen. Meer dan een op tien, namelijk 12%, geeft aan maximaal 2 maanden te kunnen overbruggen. 19% zegt 3 tot 6 maanden en 24% zegt voor 6 tot 12 maanden een reserve te hebben opgebouwd. En 45% van de zzp’ers met financiële reserves zegt hier meer dan een jaar mee te kunnen overbruggen.
Zzp’ers die aangeven een vast dienstverband te overwegen, houden het ook minder lang vol met hun financiële reserves: 42% van deze groep denkt het dan maximaal een half jaar te kunnen volhouden. Dit is 25% binnen de groep zzp’ers die er niet aan denkt om een vast dienstverband elders aan te gaan. Van laatstgenoemde groep denkt meer dan de helft (52%) het meer dan een jaar vol te kunnen houden, bij de zzp’ers die plannen hebben voor een dienstverband is dit percentage maar 34%.

Figuur Conclusr Research

Bron: Conclusr Research
Foto: Shirophot

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →