“Zzp’er moet beter voor pensioen sparen”

Pensioen
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
ID-10042200

FNV pleit voor basispensioen zzp’er

Vakcentrale FNV vindt het belangrijk dat zelfstandigen beter voor hun pensioen gaan sparen. De vakbond gaat daarom kijken of er een basis pensioenregeling voor alle werknemers bovenop de AOW kan komen, vergelijkbaar met het basispakket in de zorgverzekering.

Toekomstvisie pensioenstelsel

Volgens FNV-bestuurder Gijs van Dijk gaat het niet om een harde verplichting voor zzp’ers. ‘Zelfstandigen die zelf al een goed pensioen hebben geregeld, kunnen een uitzondering krijgen’, aldus Van Dijk. De regeling is bedoeld voor de groep zelfstandigen die nu te weinig spaart en voor werknemers van wie de werkgever geen pensioenregeling aanbiedt. Met de regeling wil de vakbond onder meer voorkomen dat er oneerlijk wordt geconcurreerd op de arbeidsvoorwaarde pensioen.

Pensioen met Flexibele ingangsdatum

Daarnaast wil FNV dat mensen net als bij pensioen kunnen kiezen voor een flexibele ingangsdatum van de AOW vanaf 65 jaar. Volgens Van Dijk gaat dan net als bij het pensioen wel de AOW-uitkering over de hele linie wat omlaag. ‘Dit is bedoeld voor groepen waarvan de levensverwachting minder hoog is’, aldus Van Dijk. Er kan volgens de bond wel tien jaar verschil zitten tussen de levensverwachting van hoog- en laagopgeleid. Tevens vindt de vakbond dat de AOW omhoog moet, omdat de verhouding tussen AOW en aanvullend pensioen nu scheef is.

Collectief stelsel

FNV benadrukte verder dat het stelsel collectief moet blijven. Bij individuele regelingen zouden er volgens de vakbond onherroepelijk ‘geluk- en pechgeneraties’ ontstaan, omdat het pensioen dan afhangt van de markt. Ook vindt de vakbond het een slecht idee als mensen een deel van hun pensioen in hun hypotheek kunnen stoppen, omdat mensen dan minder pensioen over zouden houden, terwijl ze dat geld hard nodig hebben. Ton Heerts, voorzitter van de FNV, zei blij te zijn dat de vakbeweging nu aan de vooravond van het pensioendebat al met één visie komt, waaraan iedereen heeft meegewerkt. Eerder leidde de verschillende meningen over pensioen onder de bonden tot een crisis bij de FNV.

Bron: FD
Foto: Posterize

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →