“Nu zzp’er worden, drie jaar geen huis kopen”

Hypotheek.jpg

Verhagen pleit voor discussie hypotheek zzp’ers

Maxime Verhagen, voorzitter van werkgeversvereniging Bouwend Nederland, wil meer discussie over de verstrekking van hypotheken aan zzp’ers.

Positie zzp’er

Maxime Verhagen zegt tijdens een debatavond van het Haagsch College, dat hij een discussie wil over de hypotheekverstrekking aan zzp’ers.
Banken kijken nu naar het gemiddelde inkomen van zelfstandigen van de afgelopen drie jaar. “Als je nu zzp’er wordt, betekent dat je de komende drie jaar geen huis kunt kopen”, zegt Verhagen. De oud-minister ziet wel dat de discussie over de positie van zzp’ers toeneemt, zoals de toegang tot sociale zekerheid en een gezamenlijke pensioenopbouw. De oude regels voor werknemers zijn volgens Verhagen niet van toepassing voor zelfstandigen van vandaag. Verhagen: “Iemand kan wel in de vrije sector huren voor 800 euro per maand, maar geen hypotheek krijgen. We moeten kijken naar de specifieke positie van zzp’ers zonder dat je die mensen in onoverkomelijke schulden steekt.”

Extra steuntje

De Bouwend Nederland Voorman vraagt ook aandacht voor starters die een huis willen kopen. “Het idee was dat als de lucht uit de huizenmarkt zou lopen en de huizenprijzen dalen, starters weer makkelijker aan een hypotheek kunnen komen. Dat is niet gebeurd vanwege de aanscherping van de regels.” Verhagen pleit daarom voor een extra steuntje. De geldpot die Stef Blok , minister voor Wonen en Rijksdienst, in het leven heeft geroepen voor startersleningen is bijna leeg.
“Wil je doorstroming op de woningmarkt? Dan moet je weer minstens 50 miljoen euro in die pot storten. Zo’n dertienduizend jonge huishoudens konden hierdoor toch een woning kopen. Dat draagt uiteindelijk ook weer bij aan de werkgelegenheid”, aldus Verhagen.

Bron: Nu.nl
Foto: Ponsulak

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →