“Zzp’er mag niet de dupe worden van belastingherziening ”

Radio & TV
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

VVD springt in de bres voor zzp’ers

De VVD zal het niet accepteren als de geplande belastingherziening negatief uitpakt voor zzp’ers. Dat zegt VVD-Kamerlid Erik Ziengs in BNR ZZP Café. “Dat is onze inzet binnen het kabinet. Als de ondernemer netto-netto minder overhoudt, moeten we daar voor gaan liggen.”

 

Wordt de zzp’er de dupe

Als in het nieuwsitem, met Jeroen co-host van BNR ZZP Café, naar voren komt dat ook vanuit de kant van de opdrachtgevers de ontstane discussie over het afschaffen van fiscale regelingen voor de zzp’er een “onzin discussie” is (Rob de Laat, Staffingms.com in FD). En “slecht voor de economie” is. Geeft Ziengs toe dat de Laat “De spijker op de kop slaat. “Bij een belastingherziening komt een heel circus met allerlei toeslagen voorbij, maar uiteindelijk moet de uitkomst zijn dat de ondernemer die nu ondernemer is daar uiteindelijk niet minder van wordt. Anders zullen we als VVD zeker stelling nemen tegen een belastingherziening. Als het belastingstelsel op de helling gaat, moeten we ervoor zorgen dat er per saldo voor de ondernemer onderaan de streep geen verlies optreedt,” aldus Ziengs, nadat Diana, als host van BNR ZZP Café, hem om een duidelijk uitspraak vraagt en stelt: “Waar ben ik aan toe bij de VVD, dat wil de zzp’er graag weten.”

De ministeries van Sociale Zaken, Algemene Zaken, Financiën en Economische Zaken doen onderzoek naar de positie van zzp’ers in de maatschappij en komen rond 1 december met beleidsvoorstellen. De berekeningen moeten goed worden onderbouwd, vindt Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit. “De fiscale afstand tussen werknemers, van wie de arbeidskosten heel hoog zijn – en zzp ‘ers moet niet te groot zijn. Het verschil moet blijven bestaan, maar het gat is nu tussen de 15 en 20 procent, en dat is op zich erg ruim.”

Dat grote fiscale verschil verstoort de markt, meent Kavelaars, onder meer doordat het schijnzelfstandigheid aanmoedigt. Bovendien stimuleert de zelfstandigenaftrek geen ondernemerschap en groei. “En dat is een groot bezwaar. Het is een vast bedrag en onderzoek wijst uit dat die zo niet effectief is. We hebben ook de MKB-winstvrijstelling en die is in ieder geval gekoppeld aan winst maken. Die ondernemers willen zelf ook vooruit en er zit dus geen stimulans in de zelfstandigenaftrek. Beter zou het zijn om de aftrek te koppelen aan investeringen, als iemand extra investeert, krijgt hij extra faciliteiten,” stelt Kavelaars voor. “Als je een zelfstandigenaftrek handhaaft, kun je hem veel beter ombouwen tot een investeringsfaciliteit. Daar heeft de ondernemer én de economie baat bij. Ook de zzp’ers in het publiek maken zich duidelijk zorgen. Enkele opmerkingen zijn hier: “Ik weet nu niet waar ik aan toe ben”, “Ik maak me zorgen”, “het wordt er niet makkelijker op” en “zo wordt ondernemen niet gestimuleerd!”

Challenger

Bart ter Steege, Mede-eigenaar van CanHav is deze week de challenger. Bart heeft inmiddels met zijn marktplaats, waar diensten worden geruild, zo’n 1500 inschrijvingen. “Het is simpel, eigenlijk een soort datingsite, maar dan voor werk, diensten. Je schrijft je gratis in en je kan ruilen!” Hiermee heeft hij een startplek ontwikkeld voor barter deals, van loodgieter tot artiest. Ook de zzp’ers in het publiek zijn erg enthousiast over dit initiatief. Veel handen gaan dan ook omhoog als Diana vraagt wie hier aan mee zou willen doen. In de toekomst ziet Bart voor zijn site een soort premium account, waar leden dan wel betalen voor gerichte zoekopdrachten, maar tot die tijd is alles gratis en hoopt Bart dat CanHav uitgroeit tot een gewaardeerde, functionele site.

Pitch

Evert van der Zee, Personal coach en virtueel spinningscoach is de pitcher van deze uitzending en weekwinnaar van de FOTY Awards. Hij vertelt dat hij met zijn Amerikaanse truck bij bedrijven voor komt rijden en daar werknemers ophaalt om lekker met elkaar een uurtje te sporten. Dit natuurlijk wel met een goed, vooraf, opgesteld plan, in overleg met de hr-afdeling od directeur van een bedrijf. Soms is het lastig mensen te motiveren, maar Evert geeft aan dat hij ze desondanks toch laat afzien en dat vaak de meningen wel bijdraaien. “De zweep erover dus” lacht Diana, Erik Ziengs “moet al zweten bij het idee” en Peter Kavelaars geeft aan “bij mij ben je ook aan het verkeerde adres”. Jeroen merkt op “Nou wij gaan in ons bedrijf allemaal sporten met Evert binnenkort!” Als laatst geeft Evert aan dat zijn succesfactor zit zijn enthousiasme en overtuigingskracht. “Sporten is leuk en gezond!”

Tips sociale media

Deze week de tip van Thomas van Groningen om voor je mail de nieuwe app ‘Google inbox’ te gebruiken. Hiermee kun je openstaande mails goed kunnen rubriceren. Uit het publiek blijkt dat er genoeg mails open blijven staan bij zzp’ers. Zelfs meer dan honderd bij sommigen. Ook Diana lijkt deze app wel een uitkomst. “Ooit gebeurde het mij dat ik al mijn openstaande mail per ongeluk gewist had!” Jeroen grapt hierover: “Wel lekker rustig!” Maar tevens als kritische noot wordt opgemerkt dat de app alleen werkt voor je inbox en niet koppelt met bijvoorbeeld LinkedIn en Facebook.

Wil jij aanwezig zijn bij de live uitzending van het ZZP Café of meepraten met de presentatoren? Geef je hier op!

[contact-form-7 id=”7615″ title=”BNR ZZP Café”]

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →