Het lot van de zzp’er: werken tot je er bij neervalt?

Hoe je als zelfstandige jouw pensioen regelt

Ben jij als zzp’er al bezig met je pensioen of is het nog een ‘ver-van-mijn-bed-show’? Veel zelfstandigen die we spreken zijn vooral bezig met het hier en nu. De focus ligt op het binnenhalen van mooie en lucratieve opdrachten, de executie ervan en de lastige balans tussen hard werken en privé. De toekomst is voor de meesten nog ongrijpbaar. Ook uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel zzp’ers geen pensioen opbouwen.

Wel zijn we allemaal benieuwd naar die toekomst. Stiekem willen we graag weten of we de partner van ons leven nog tegenkomen, hoe onze kinderen en de zaak het gaan doen, hoe oud we worden en of het gewoon allemaal goed komt. Toch? De toekomst kennen, zou in praktijk onze levensloop sterk beïnvloeden. Welke keuzes had jij niet anders gemaakt met de kennis van nu?

Een kijkje in de glazen bol

Helaas is kijken in de toekomst (nog) niet mogelijk en zullen we onze keuzes moeten baseren op de kennis van vandaag. We kunnen niet alle risico’s afdekken in het leven. Maar we kunnen ze wel beperken. Het is verstandig je verder te bekwamen in jouw vak, gezond te leven en een potje te maken voor toekomstige tegenvallers of dromen. Althans, dat is wat we als waarden hebben meegekregen. Je weet tenslotte niet hoeveel jaren je gegeven zijn en hoe je die kunt invullen. Zelfs als jij iedere dag met hart en ziel van je werk geniet, komt er waarschijnlijk een moment dat je ermee wilt stoppen. Wanneer wil, of beter gezegd, kun jij met pensioen?

Pensioen opbouwen

Als zelfstandig ondernemer bepaal je doorgaans zelf óf en hoe je pensioen opbouwt. Veel ondernemers proberen door middel van bank sparen of lijfrente een potje voor later te creëren. De mogelijkheden om op deze manier pensioen op te bouwen zijn echter niet meer zo gunstig als een aantal jaren terug en worden nog verder versoberd. Je kunt natuurlijk ‘gewoon’ sparen op een (zakelijke) spaar of beleggingsrekening. Maar de verleiding is groot om je reserves aan te breken, als je bijvoorbeeld een zakelijke tegenvaller hebt. Of als die droomreis of een groter huis lonken. Beleggen kan ook, hoewel daar risico’s aan verbonden zijn. Maar gezien de huidige lage spaarrente en de lange termijn waarover je vermogen kunt opbouwen, kan dat zeker een aantrekkelijke optie zijn. Tot slot starten begin volgend jaar twee pensioenregelingen speciaal voor zzp’ers: Bright.nl en PZO-ZZP in samenwerking met APG. Zij brengen een vrijwillig pensioenfonds waarbij je gezamenlijk belegt en flexibel bent in je inleg.

Graag wijs ik je op het Webinar dat Knab organiseert. Hier geef ik tips aan zzp’ers over de opbouw van je pensioen. Schrijf je hier gratis in.

Geen zorgen over later

Sparen, beleggen; wat je ook doet, een belangrijke vraag is: hoeveel heb je nodig? Wat moet je opzij zetten zodat je zeker weet dat je straks – als je klaar bent met werken – óók nog lekker kunt leven? Dat begint bij inzicht in je financiële situatie. Wat zijn je kosten? Denk aan je hypotheek, je vaste lasten. Maar ook een opleiding, kinderen misschien. En wat komt er binnen? Heb je al spaarpotjes? Wanneer is je huis afbetaald? Als je weet wat je nodig hebt én weet wat eruit gaat, kun je een plan gaan maken om te sparen voor later. Want werken is leuk, maar niet tot je erbij neervalt.

Als deelnemer aan de Freelancer of the Year (FOTY) Awards, maak je kans op een gratis persoonlijk financieel plan. Kijk voor meer informatie op www.freelanceroftheyear.nl en meld je aan. Als hoofdsponsor zien we de zzp’ers met een duidelijke toekomst visie graag terug in deze verkiezing.

Oskar Barendse

Oskar is ervaren op het gebied van Life Planning en hanteert daarbij een unieke combinatie van financiële planning en mensgerichte praktijk. Binnen Knab houdt hij zich bezig met alles wat met personal finance en financiële planning te maken heeft.

Bekijk alle artikelen van Oskar Barendse →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →