Zzp-pensioenfonds minder in trek dan verwacht

Pensioen
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Persbericht - ZZP Barometer

12,3% zzp’ers wil zich in 2015 aansluiten bij zzp-pensioenfonds

BEEMSTER – Het zzp-pensioenfonds dat vandaag wordt gepresenteerd door vier zzp-organisaties en pensioenuitvoerder APG kan op minder interesse rekenen dan verwacht. Slechts 12,3% van de zzp’ers wil zich in 2015 aansluiten bij het fonds, zo blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer onder 866 zzp’ers. De vier zzp-organisaties becijferden zelf eerder dat maar liefst 60% van de zzp’ers vrijwel zeker deel wil nemen aan het fonds.

Een op de drie zelfstandigen denkt dat het fonds voordelen biedt ten opzichte van huidige pensioenopties. “Veel zzp’ers regelen hun pensioen op niet-traditionele manieren, bijvoorbeeld via hun netwerk met zzp-broodfondsen of via een eigen woning,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van de ZZP Barometer.

Goed geregeld

60% van de zzp’ers geeft aan zijn pensioen al goed geregeld te hebben, bijvoorbeeld door middel van een eigen woning, lijfrente of spaartegoed. Gemiddeld stort de zzp’er in 2015 in totaal EUR. 2.620,- voor zijn pensioen, hetgeen neerkomt op een maandelijkse inleg van EUR. 218,33. Van de zzp’ers die langer dan 5 jaar actief zijn, geeft 73% aan zijn pensioen goed geregeld te hebben. 42% van de zzp’ers die komend jaar meer dan EUR. 10.000,- aan pensioengeld storten, vindt het zzp-pensioenfonds overbodig: maar liefst 81% van hen heeft het pensioen al voor elkaar.

Klein pensioen

Het zzp-pensioenfonds slaat vooral aan bij zzp’ers die weinig pensioen opbouwen: de meerderheid van de zzp’ers die komend jaar maximaal EUR. 1.000,- pensioen sparen (53%), geeft aan zich in 2015 aan te zullen sluiten bij het nieuwe initiatief. Het zzp-pensioenfonds slaat verder vooral aan in de creatieve sector: 23,3% van de zzp’ers in de kunst en cultuur geeft aan zich te zullen aansluiten in 2015. Ervaren ondernemers hebben minder interesse: 9,4% van hen wil zich aansluiten in 2015.

Op woensdag 19 november om 13:20 uur is Jeroen Sakkers, initiatiefnemer ZZP Barometer, in het programma “De Kijker Aan Z” op RTL7 hierover in gesprek gegaan met Maarten Post, voorzitter ZZP Nederland, onder leiding van Roderick Veelo. Bekijk de aflevering hieronder:

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →