“Nabetaling voor zwangere zzp’ers”

Zwangere zzp’ers hebben recht op nabetaling

Kon je als zwangere vrouw intens genieten van de eerste zwangerschap en kraamtijd, de komst van het tweede kindje stond geheel in het teken van werken. Bij zo’n 20.000 zzp’ers die tussen 2004 en 2008 met zwangerschapsverlof zouden gaan, ontvingen geen uitkering.Volgens het VN-Vrouwenverdrag heeft Nederland deze groep achtergesteld in vergelijking met vrouwen in loondienst en hebben ze alsnog recht op een nabetaling.

Clausule

Zwangere zelfstandigen zonder personeel waren tot 1 augustus 2004 verzekerd via de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ) en ontvingen tijdens hun verlof een uitkering van 70 procent over het minimumloon. De WAZ werd in 2004 echter plotseling afgeschaft. Alternatief, een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering. Buiten het feit dat een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering voor veel zelfstandigen toen onbetaalbaar was, gold ook nog eens de clausule dat de verzekering niet zou uitbetalen bij een zwangerschap in de eerste twee jaar. Bitter was het helemaal toen er in 2008 weer een nieuwe regel kwam ‘Zelfstandig En Zwanger’ die in een uitkering van maximaal het minimumloon voorziet. Daarmee gaf de overheid dus toe dat er iets geregeld moest zijn voor zelfstandige ondernemers. Tineke van der Kraan, van FNV Vrouw, heeft daarom de betrokken vrouwen opgeroepen massaal hun stem te laten horen.

VN

Uit naam van zes vrouwen startte het Clara Wichmann Instituut een proefproces, maar zij werden in het ongelijk gesteld door de Hoge Raad. Het proefprocessenfonds stapte vervolgens naar de VN. Met succes, want volgens artikel 11 van het internationale Vrouwenverdrag uit 1979, dat Nederland in 1991 heeft ondertekend, hebben ook zwangere zelfstandigen het recht op een uitkering tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof, oordeelde CEDAW, het comité dat gaat over de naleving van het verdrag. Maar minister Asscher lijkt deze uitspraak gewoon naast zich neer te leggen.

Persoonlijke verhalen

Inmiddels hebben ruim 500 betrokken vrouwen op aanraden van het Clara Wichmann Instituut, Vereniging Vrouw en Recht (VVR) en FNV Vrouw hun persoonlijke verhalen gemaild naar leden van de commissie SZW om de minister tijdens de behandeling van de begroting 2015 kritische vragen te kunnen stellen over zijn besluit zzp’ers die met zwangerschapsverlof zouden zijn gegaan tussen 1 augustus 2004 en 1 juni 2008, geen compensatie te bieden „Het is volstrekt onrechtvaardig dat het kabinet niet tot herstel van het uitkeringrecht wil overgaan”, stelt Tineke van der Kraan. „Daarom blijven we politiek druk uitoefenen of worden er wellicht nieuwe juridische procedures gestart.” Een zzp’er zou recht hebben op een nabetaling van drie- tot vierduizend euro, zo heeft VVR berekend.

Bron: Blendle/Telegraaf

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →