De zzp-toekomst, “talk to my agent!”

Radio & TV
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

“Meer dan een zwart-witte toekomst voor de zzp’er”

Deze keer een gesprek over de toekomst van de zzp’er. De politiek lijkt sinds kort wakker te zijn geworden als het om de zzp’er draait. Deze grote groep zelfstandigen groeit nog steeds en politieke partijen verdringen zich om hun standpunt te verkondigen.

Het nieuws

Een eeuwenoude arbeidsvorm, de zzp’er. Jeroen Sakkers geeft aan dat al in de tijd van de VOC gewerkt werd met dit fenomeen. “Om het naar nu te trekken, zou het mooi zijn als er in de markt initiatieven ontstaan, net als toen, om de zzp’er meer gaat helpen”, oppert Jeroen. “Zoals bijvoorbeeld de arbeidsongeschiktheidsverzekering. En ook op naar meer goed opdrachtgeverschap.”
Ook wordt in het nieuwsitem een oproep gedaan aan Premier Rutte, om net als in de UK, top-freelancers uit te nodigen in ‘Het Torentje’ voor een goed gesprek.

Professionalisering arbeidsmarkt

de discussie over de toekomst van de zzp’er en de verschillende visies, worden besproken met Johan Marrink, oprichter en directeur van ZZP-Nederland en Paul de Ruijter, scenariodenker en auteur van het boek ‘Klaar om te wenden’. Duidelijk wordt dat de zzp’er eigenlijk pas sinds kort de politiek heeft wakker geschud. De Ruijter geeft aan dat men tot nu toe veel te veel op het ‘hier en nu’ gefocust was en opeens tot de ontdekking kwam dat de groep zzp’ers wel heel geworden was. Ook Marrink vindt dat de arbeidsmarkt meer geprofessionaliseerd moet worden. “Vaak richt de politiek zich op één onderwerp en heeft men geen overzicht over het geheel!” Ook de opdrachtgevers, uitzendorganisaties en bemiddelaars zouden meer moeten doen om de zzp’er begeleiden. “Ja, te ontzorgen”, beaamt Diana. “De agent zou een heel mooi model daarvoor zijn, die kan de zzp’er kan helpen met meer facturabele uren”, volgens Jeroen.

Challenger

Matthijs Booij, kunstenaar, is de challenger van deze week. Hij vertelt over zijn pensioenplan. Een initiatief, door hem zelf bedacht, om voor zichzelf een pensioen te regelen met behulp van duizend mensen die hem maandelijks geld betalen in ruil voor kunst. Deze manier van zekerheid is voor hem de ene kant van het verhaal. Ook vindt hij het heel leuk dat nu meer mensen zijn kunst kunnen betalen, omdat er geen galerie tussen de verkoop zit. Ook is het een goede manier om duurzaam om te gaan met zijn inkomen. Ook het publiek is enthousiast over deze creatieve manier van omgaan met inkomen en vindt het zeer inspirerend.

Pitch

Marianne Kimmel, ervaringsdeskundige, initiator en voorzitter van de stichting Project Speak is de pitcher van deze week en heeft deze aandacht gewonnen met haar deelname aan http://www.freelanceroftheyear.nl. In haar pitch laat ze horen hoe moedig zij het onderwerp ‘seksueel’ misbruik bespreekbaar maakt, voor zichzelf maar ook voor anderen.

Tips sociale media

Thomas van Groningen bespreekt hoe belangrijk het is persoonlijke gegevens van klanten goed te beschermen. Ook voor zzp’ers is het belangrijk hier goed over na te denken.

 

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →