Zzp’er zorgt voor 56% banengroei

Groei
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Banengroei zit bij flexibele kracht en zzp’er

De banengroei in Nederland blijft de komende jaren zeer beperkt en zit vooral bij flexibele krachten en zzp’ers. Tot 2019 neemt het aantal banen toe met 2 procent, oftewel 165.000. Het aantal banen bij uitzendbureaus en intermediairs stijgt in diezelfde periode met 17 procent.

Sectoren in Beeld

Deze gegevens staan in het rapport ‘Sectoren in beeld’ dat uitkeringsinstantie UWV vandaag publiceert. Het UWV heeft geanalyseerd hoe verschillende arbeidsmarktsectoren de economische crisis zijn doorgekomen en hoe ze zich de komende jaren naar verwachting zullen ontwikkelen.

Zzp’ers

De uitzendbranche is gevoelig voor de conjunctuur. Het aantal banen in de sector daalde tijdens de crisis daarom met circa 15 procent. Maar in de komende jaren stijgt het aantal uitzendbanen weer fors, vooral in sectoren die aantrekken zoals de IT-sector, industrie en specialistische zakelijke dienstverlening. Zo blijft de zogenoemde flexibele schil op de arbeidsmarkt verder groeien. In de afgelopen vijftien jaar waren uitzendkrachten en zelfstandigen zonder personeel, zzp’ers, verantwoordelijk voor een derde van de banengroei. In de komende vijf jaar stijgt hun aandeel in deze groei naar meer dan de helft, 56 procent.

Bron: NRCQ

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →