Schijnzelfstandigheid is schuld van falende overheid

Opinie
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Hofvijver3

“Fenomeen schijnzelfstandige reactie op falend beleid”

In zijn ZZP Barometer column geeft Wessel Sr. van Alphen, van IT-Staffing duidelijk zijn mening over schijnzelfstandigheid. Hij wijst hier met een vinger naar de overheid, die volgens hem zelf de oorzaak is van alle klachten over schijnzelfstandigheid. IT-Staffing is een intermediair met meer dan 300 miljoen euro omzet die jaarlijks duizenden freelance IT-specialisten aan een opdracht helpt, en in 1986 opgericht door van Alphen.

“Zzp’er de dupe”

“De overheid moet hand in eigen boezem steken als zij klagen over schijnzelfstandigheid”, aldus van Alphen. “De overheid probeert de indruk te wekken dat er rond de inzet van zelfstandigen allerlei misstanden zouden zijn, dat opdrachtgevers misbruik maken van zzp’ers en hen dwingen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Wat een onzin!”
Van Alphen is van mening dat de werkelijke oorzaak van deze zogenaamde schijnzelfstandigheid het falende werkgelegenheidsbeleid van de overheid is. Het fenomeen schijnzelfstandige is een reactie op dat falende beleid. “Bedrijven moeten inkrimpen, gaan failliet of besteden werkzaamheden uit. Het gevolg is massaal gedwongen ontslag en werkzoekenden die zich een slag in de rondte solliciteren, maar de kans op een vaste baan is klein.”
“Teneinde raad, legt van Alphen verder uit, “probeert de ontslagen werknemer als zelfstandige aan de slag te komen en dat is 70.000 mensen gelukt, blijkt uit een onderzoek van ZZP-Barometer. Vraag je aan deze mensen of zij gedwongen zelfstandige zijn dan zal hun antwoord volmondig “ja”zijn. Terecht, want omstandigheden hebben hen gedwongen zelfstandige te worden. Zij vinden zichzelf een schijnzelfstandige, want veel liever waren zij in loondienst getreden van een werkgever.” De conclusie die van Alphen trekt is dat het dus niet de opdrachtgever is die hen dwingt zelfstandig te worden, maar het zijn de omstandigheden.” Zou het werkgelegenheidsbeleid van de overheid er op gericht zijn het wat eenvoudiger te maken voor werkgevers om mensen vast dan wel tijdelijk in loondienst te nemen, dan zou het beeld er heel anders uit gaan zien.

“Missie schijnwerkloosheid”

Primair moet de overheid zorgen dat de mensen aan de slag kunnen en secundair in welk juridisch of fiscaal vat dat wordt gegoten. Helaas gebeurt het tegenovergestelde, de overheid lijkt wel een missie te zijn gestart om schijnwerkeloosheid in de hand te werken. “Om misverstanden te voorkomen”, zegt van Alphen, “Ik heb het niet over de nog veel grotere groep zzp’ers die er wel bewust voor gekozen heeft om zelfstandig te gaan werken. Mensen die misschien nu wel de dupe gaan worden van de hype die de overheid is gestart rond schijnzelfstandigheid.”

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →