Checklist: Facturen maken voor zzp’ers en startende ondernemers

Financiën | ZZP Barometer

Voor facturen maken zijn verschillende regels opgesteld waaraan we ons moeten houden. Voorheen kwamen we bij een startend bedrijf weg met foutjes. Je bent tenslotte net begonnen en je hebt wel wat anders aan je hoofd. Het administratie kantoor trekt het dan wel even recht. Maar in deze tijd waarin we zelf alles digitaal verwerken corrigeert ons niemand meer. Oké misschien nog één iemand en dat is de belastingdienst wanneer het echt misgelopen is.

Om dit te voorkomen hebben wij een handige checklist gemaakt waaraan een factuur moet voldoen.

Je facturen moeten de volgende gegevens bevatten:

 • Jouw IBAN nummer
 • Jouw omzetbelastingnummer
 • Het factuurnummer: facturen moeten doorlopend zijn genummerd
 • De factuurdatum
 • Uw naam en adres
 • De naam en het adres van uw afnemer
 • De datum van de levering of de dienst
 • De hoeveelheid en soort geleverde goederen
 • De omvang en de soort geleverde diensten
 • Per omzetbelastingtarief:
  – de eenheidsprijs exclusief omzetbelasting
  – eventuele kortingen als die niet in de eenheidsprijs zijn opgenomen
  – het toegepaste BTW-tarief
  – de vergoeding
 • Bij vooruitbetaling: de datum van betaling, als die afwijkt van de factuurdatum
 • Het omzetbelasting bedrag.

Extra gegevens
Soms is het nodig, naast bovengenoemde gegevens, extra gegevens op uw factuur te vermelden. Dit is het geval bij: Intracommunautaire leveringen en als er een verleggingsregeling van toepassing is (onder meer het geval bij onderaannemining en belaste verkoop onroerend goed)

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →