Zzp ’er verplicht tot overtuigende urenregistratie bij zelfstandigenaftrek

Rechtbank beslist negatief over zelfstandigenaftrek zzp’er

Een deugdelijke urenregistratie is verplicht als je als zzp’er gebruik maakt van de zelfstandigenaftrek. Wie geen deugdelijke urenregistratie kan laten zien, loopt het risico zijn zelfstandigenaftrek te verliezen.

Urenregistratie

De rechtbank haalde onlangs een streep door deze aftrekpost, de zelfstandigenaftrek, die de exploitant van een aantal huurwoningen had opgevoerd bij zijn belastingaangifte. Bij de exploitant was de urenregistratie volgens de rechtbank niet erg overtuigend. Zo blijkt uit de uitspraak op 23 december 2014 van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. De ondernemer had namelijk alleen een overzicht gemaakt van bepaalde taken en het aantal uren dat hij daaraan besteedde in een gemiddelde week. Wat iets anders is dan het daadwerkelijk bijhouden van de gewerkte uren.
Bovendien kon hij niet uitleggen wat hij bedoelde met uren die hij besteedde aan de door hem opgevoerde post ‘diversen’. De rechtbank besliste dan ook dat hij geen recht heeft op de zelfstandigenaftrek.
De bijbehorende urenregistratie wordt vaak gezien als een overbodige formaliteit. Maar de Belastingdienst ziet het bijhouden van het aantal gewerkte uren helemaal niet als overbodig.

Bron: Z24

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →