Flexibilisering van arbeid onomkeerbare trend

Financien | ZZP Barometer

Freelancemarkt blijft groeien

De Nederlandse freelancemarkt is 12 procent gestegen ten opzichte van 2013. Aan het eind van het jaar stond de Freelance Markt Index, FMI, op 240, terwijl deze precies een jaar eerder 213 punten noteerde. De index geeft weer hoe de Nederlandse freelancemarkt zich ontwikkelt door de cijfers van het CBS, de Algemene Bond Uitzendondernemingen,ABU, en het aantal opdrachten op Freelance.nl samen te nemen. De FMI analyseert sinds 2009 de ontwikkelingen van de freelancemarkt.

“Onomkeerbare maatschappelijke trend”

De groei van de freelancemarkt is te danken aan de onomkeerbare maatschappelijke trend naar flexibilisering van de arbeid. “Zowel de opdrachtgevers als de opdrachtnemers willen flexibelere projecten of werk. Het aantal freelancers en zzp’ers neemt toe omdat het werkaanbod groeit”, zegt Rob Bergers, algemeen directeur van Freelance.nl. Met 265.000 geregistreerde gebruikers en 425.000 geplaatste opdrachten is de site een marktleider in het aanbieden van freelance opdrachten. De website noteerde zelfs een stijging van 20% in het aantal opdrachten.

Stijging aantal opdrachten

Traditiegetrouw ziet Freelance.nl een stijging van de opdrachten in de ICT-sector. Zo steeg het aantal ‘software en applicatie’-klussen voor onder andere softwareontwikkelaars, business analisten en scrummasters met ruim 2700, een stijging van 24%. In ‘netwerk en systemen’ kwamen er 1190 opdrachten bij. In totaal had de werkmarktplaats het afgelopen jaar ruim 37.000 opdrachten op de website staan.

 Freelance.nl verwacht dat de FMI in 2015 zal stijgen van 240 naar 260.

“Vergelijkbare ontwikkelingen”

Het CBS meet maandelijks met de conjunctuurtest onder andere het economisch klimaat. De Algemene Bond Uitzendondernemingen, ABU, presenteert 4-wekelijks het aantal gewerkte uren in de uitzendsector. Traditioneel is de uitzendsector de plek waar het eerst de ontwikkeling van het economisch klimaat wordt gevoeld. Bij de analyse van de ABU-cijfers, de CBS conjunctuur index en de ontwikkeling in het aantal opdrachten van Freelance.nl blijkt een vergelijkbare trend zichtbaar.

52db2302-c69f-4622-9f9f-a74772447bcc

Bron: Freelance.nl

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Appwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →