Freelancen, voor velen de ideale levensstijl

“Freelancer heeft geen strijd met baas of collega’s”

Waarom ontslag je gelukkig kan maken? “Freelance werknemers verdienen doorgaans meer en worden niet met een baas of oneerlijke kritiek geconfronteerd. Freelance werknemers zijn de gelukkigste en meest productieve werknemers van het land.” Dit zijn de conclusies uit een onderzoek van Dr. Jonathan Sapsed, van Brighton University’s business school. Freelancers in het Verenigd Koninkrijk hebben meestal een 38-urige werkweek, verdienen een gemiddeld loon van £ 43,000 ruim boven het landelijk gemiddelde van £ 25,000 en zijn gelukkiger dan andere werknemers.

“Ideale levensstijl”

Gemiddeld hebben freelancers een 38-urige werkweek en verdienen £ 43,000, beter dan de meeste werknemers. Freelancers zijn ook veel gelukkiger omdat zij geen baas hebben en evenmin hebben ze te strijden met collega’s, om promotie te maken. Het klinkt als “wishful thinking”, maar degenen die ontslagen worden of stoppen met hun vaste baan, om voor zichzelf te gaan beginnen, zijn het gelukkigste van het land en zijn de meest productieve werknemers, zo blijkt uit het onderzoek van Sapsed.
Dit komt, voor velen, vooral omdat ze geen permanente baas hebben en dus niet hoeft te dealen met kritiek of oneerlijke eisen. Ook hoeven zij geen strijd aan te gaan met collega’s om vooruit te komen op de maatschappelijke ladder. Onderzoekers zeggen dat het de ideale levensstijl is, die voorziet in eigen keuzes. Mensen kunnen thuis werken, op diverse andere locaties, en werken alleen voor zichzelf.

“Vitaliteit freelance economie”

Dr Jonathan Sapsed, van Brighton University’s business school, die het onderzoek deed, zei: “Voor velen is de opkomst van freelancen de ideale levensstijl, vooral in de creatieve en digitale industrieën, welke een hoog niveau van innovatie eisen. Mensen kunnen werken vanaf elke locatie, ook vanuit huis.” Sapsed en zijn collega’s keken naar 304 freelancers in een scala van beroepen in het zuiden van Engeland. “Velen waren inderdaad ontslagen door hun vroegere werkgever, maar waren zeker niet aan het worstelen om rond te komen, velen deden het goed en zeiden dat het ontslag het beste was wat hen kon gebeuren.” Er zijn ongeveer 31miljoen mensen aan het werk in Groot-Brittannië, van wie ongeveer 4.6 miljoen zelfstandigen zijn. Ed Vaizey, de Minister Cultuur, Communicatie en Creatieve Industrieën, zei dat de bevindingen van de studie de vitaliteit van de freelance economie laat zien. “De zelfstandigen spelen een belangrijke rol in het besturen van de cultuur van innovatie in de creatieve en digitale industrieën en zijn een vitaal onderdeel van de economische groei in Groot-Brittannië”. Professor Rick Rylance, “chief executive” van de Onderzoeksraad Arts & Humanities zei: “Freelancers worden zo belangrijk voor de economie dat de regering nodig nieuwe belastingmaatregelen moet bedenken en ook op andere beleidsterreinen moet kijken of er manieren zijn om hen te steunen.”

Bron: Daily Mail

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Knab- ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →