8 dingen die je niet iedere dag zou moeten doen als zzp’er

Tips, trucs & checklists
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
shutterstock_137251355

Het is voor je eigen bestwil. Stop met de onderstaande, dagelijkse dingen en je ziet vanzelf verbetering in jouw productiviteit als ondernemer.

Als je al productiever wordt van het maken van to-do-lists – bijvoorbeeld via een geweldige gratis app als Wunderlist, dan zal je nóg productiever worden door onderstaande dingen aan je not-to-do-list toe te voegen:

1. Je telefoon checken als je met iemand praat.

Je hebt het weleens gedaan: “oh, is dat mijn telefoon? Even kijken wat het is…”. Of je kijkt op je telefoon zonder ook maar iets te zeggen. Wil je opvallen? Stop met het checken van je telefoon. Het is niet aardig als je geen interesse toont tijdens een gesprek. Andere mensen? Ze merken het. En het boeit ze.

2. Multitasken tijdens een meeting.

De makkelijkste manier om de slimste persoon in de zaal te zijn is door degene te zijn die het meeste aandacht schenkt aan de meeting. Het is makkelijk, want je bent waarschijnlijk de enige die het probeert. En dat valt op! Maar je ziet zelf ook kansen en doet kennis op die je anders nooit had gehad.

3. Denken aan mensen die geen verschil maken in je leven.

De Kardashians, Frans Bauer of Sterretje, Joker en Matsoe-Matsoe uit de succesvolle Oh, Oh Cherso-reeks van RTL kunnen best zonder je hoor. Maar je familie, je vrienden en je collega zzp’ers niet. Geef hen je tijd en aandacht.

4. Meerdere notificaties gebruiken.

Je hoeft het niet direct te weten als je een e-mail binnenkrijgt. Of een SMS. Of een WhatsApp-bericht. Of een Tweet. Of ieder ander ding dat een notificatie toont op je telefoon of computer. Het is belangrijk dat je sommige zaken zonder interrupties kan afronden, zonder onderbreking. Focus alleen op datgene dat je moet doen en plan in wanneer je al die berichtjes checkt en/of beantwoordt.

5. Je toekomst laten regeren door het verleden.

Fouten maken is waardevol. Leer ervan, en laat ze dan gaan. Het verleden is slechts training, die ervoor zorgt dat je in de toekomst (nog) effectiever bent!

6. Wachten tot je er zeker van bent dat je slaagt.

Dat weet je nooit zeker, maar je weet wel zeker dat je je best hebt gedaan. Doe dat en faal zo snel en zo vaak mogelijk, totdat je slaagt.

7. Achter iemands rug om praten, ofwel: roddelen.

Het onderwerp van een roddel zijn is niet leuk. Maar mensen respecteren je ook minder als je (veel) roddelt. Spendeer je tijd aan productieve gesprekken. Je krijgt veel meer gedaan (en je ontvangt meer respect).

8. “Ja” zeggen als je eigenlijk “nee” bedoelt.

Een verzoek van collega’s, klanten of zelfs vrienden negeren is niet makkelijk. Maar “nee” zeggen gaat nooit zo slecht als je had verwacht. De meeste begrijpen het, en als ze dat niet doen, zou jij je er dan zoveel van aan moeten trekken? Als je nee zegt voel je je heel even slecht, maar als je ja zegt tegen iets dat je echt niet wilt voel je je nog veel langer slecht.

Succes!

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →