Hoef jij wellicht geen BTW te betalen als kleine ondernemer?

Profiteer als zzp’er optimaal van de regelingen

Ondernemers met een relatief lage omzet kunnen in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Deze regeling heeft betrekking op de af te dragen BTW. Indien je als ondernemer voldoet aan de voorwaarden hoef je de geïncasseerde BTW niet of niet volledig af te dragen aan de Belastingdienst. De KOR kan gezien worden als een financiële ondersteuning van de kleine ondernemers.

Bij het verkopen van producten en diensten moet er BTW in rekening gebracht worden. Het reguliere tarief bedraagt 21%. Voor een beperkt aantal goederen geldt een verlaagd tarief van 6%. Per maand, kwartaal of jaar moet de BTW-aangifte worden ingediend bij de Belastingdienst. De betaalde BTW over zakelijke uitgaven mag eerst verrekend worden. Een BV, vereniging of een stichting kan geen gebruik maken van de kleineondernemersregeling. Zoals de naam al doet vermoeden is de regeling gericht op de kleine ondernemers.

Wanneer mag je gebruik maken van de kleineondernemersregeling?

Er worden door de Belastingdienst vier voorwaarden gesteld aan de regeling. De voorwaarden zijn gericht op de omzet en op de ondernemer of onderneming zelf. Het gaat om de volgende voorwaarden:

  • Na aftrek van voorbelasting is er minder dan €1.883 aan BTW verschuldigd.
  • De BTW moet wel in de administratie geboekt worden en de facturen bewaard.
  • De ondernemer is zzp’er of heeft een eenmanszaak of een andere samenwerking van natuurlijke personen (bijvoorbeeld een vennootschap onder firma)
  • De ondernemer moet in Nederland gevestigd zijn

Hoe groot is het voordeel?

Je hoeft niets af te dragen bij een BTW-bedrag van €1.345 of minder. Moet je meer dan €1.883 afdragen, dan kom je niet voor de regeling in aanmerking. Voor tussenliggende bedragen is de vermindering gelijk aan 2,5 x het verschil tussen €1.883 en het af te dragen bedrag.

Voorbeeld: je moet aan BTW in een geheel jaar €1.500 afdragen. De korting bedraagt: €1.883 – €1.500 = €383 x 2,5 = € 957,50. Je moet afdragen: €1.500 – € 957,50= € 542,50. Toch mooi een netto besparing van € 957,50!

De hoogte van de af te dragen BTW blijkt pas aan het eind van het jaar

Aan het begin van het jaar is het nog niet duidelijk hoe de jaarcijfers eruit komen te zien. Je mag bij de aangifte per kwartaal of per maand in de aangifte bij de Belastingdienst al rekening houden met de kleineondernemersregeling. Dit kun je ook achterwege laten en verwerken in de laatste aangifte van het jaar.

Als ondernemer kan je optimaal profiteren van de regelingen die voor jou bestemd zijn. Door goed financieel overzicht te houden, kun je veel geld besparen. En uiteraard is de KOR ook voor jou van toepassing in 2015!

Oskar Barendse

Oskar is ervaren op het gebied van Life Planning en hanteert daarbij een unieke combinatie van financiële planning en mensgerichte praktijk. Binnen Knab houdt hij zich bezig met alles wat met personal finance en financiële planning te maken heeft.

Bekijk alle artikelen van Oskar Barendse →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →