ZZP Café: gratis werken als zzp’er? Goed over nadenken!

“1000 euro gratis basisinkomen voor elke zzp’er”

Vandaag gaat het gesprek over gratis werken als zzp’er en welke effecten dat heeft. Samen met Ronald Mulder, econoom, zzp’er en Femke Roosma, socioloog en gemeenteraadslid in Amsterdam voor GroenLinks praten Diana Matroos  en co-host Jeroen Sakkers over dit onderwerp. Verpest je de arbeidsmarkt met gratis werken of is het juist slim?

Nieuws

Goed nieuws voor zzp’ers in Utrecht. Jeroen meldt dat, als je last hebt van de overlast door alle werkzaamheden daar, de zzp’er kan rekenen op steun van de gemeente in de vorm van een gratis overnachting, vervangende werkplek of zelfs een in sommige gevallen een vergoeding. Verder het onderwerp acquisitiefraude en startende zzp’ers. Een groot probleem, waar een wetsvoorstel voor gemaakt is, goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar waar de Eerste Kamer zich nog wel over moet buigen. Dan wordt ook het nieuwe ‘Handboek zelfstandigen 2015’ besproken “de bijbel voor iedere zzp’er”.

Gratis werken, goed over nadenken

Natuurlijk moet je als zzp’er goed nadenken of je iets gratis wilt doen, vaak is het misschien handiger om korting te geven. Het is een prima manier om je kennis en vaardigheden te delen of om marketing of promotie voor jezelf te doen. Als zzp’er in de “picture” te komen. Maar hoe ver ga je hierin. Ook zzp’ers in het publiek melden wel eens gratis te werken en hebben daar positieve ervaringen mee. Toch blijkt het vaak moelijk daarna weer geld te vragen voor een opdracht aan dezelfde opdrachtgever. Daarom is het belangrijk verwachtingen goed te managen met opdrachtgever. Toch is gratis werken vaak een goede manier om je postie te veroveren. Misschien is onderscheidt in kleinschalig, netwerk, vrienden, familie en… grootschallig hier wel een belangrijk uitgangspunt.

Ook gaat het gesprek over een nieuw initiatief. Een basisrecht van duizend euro voor iedereen, gratis. Wel een moeilijk initiatief en niet makkelijk te regelen. Want wat zijn de gevolgen? Hoe ga je dat praktisch invulling geven?

Challenger

“Doe het niet zelf. Waarom zou je iets doen, waar je zelf niet goed in bent?” Dat is precies de gedachte van Stichting ‘Doe het niet zelf’ van Arnoud van den Heuvel. Hij brengt aanbod en vraag van zzp’ers bij elkaar op bijeenkomsten. Een geldloze bubbel, een moment, een avond, waarin de zzp’ers zich open stellen. Zzp’ers ontmoeten en helpen elkaar in ruil voor ‘skills’ van een ander.

Pitch

Saskia Brenninkmeijer is imago consultant en zorgt dat het plaatje klopt, bij haar klanten en opdrachtgevers binnen bedrijven. Maar wat is nu imago? Hoe werkt het? Ze legt het ons uit in de pitch. Saskia helpt de klant naar de gewenste toekomst, naar de droombaan. Ze kijkt daarbij naar het totale plaatje.

Tips online

Bram van Dijk heeft het deze keer over “de tijd van het jaar”. De boekhouding. Menig zzp’er ziet zijn frons elke dag dieper worden. De jaaraangifte van 2014 moet gedaan worden. Wat is er voor online hulp beschikbaar? En kunnen we het nu eindelijk helemaal zelf? Wat is het beste online boekhoudsysteem? Ook bij Bram lag deze week de hele tafel vol met bonnetjes. Het was rond middernacht toen hij dacht: “kan dit nou niet anders?” En dat denkt hij niet alleen, veel zzp’ers denken dat.


Wil jij aanwezig zijn bij de volgende live uitzending van het ZZP Cafe of meepraten met de presentatoren?
Geef je hier op!

[contact-form-7 id=”7615″ title=”BNR ZZP Café”]

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Appwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →