Hypotheektijden veranderen, ook voor zzp ’ers

home-589068_1280

“Eigen huis voor zzp’er niet langer toekomstmuziek”

Ook een zzp’ers en flexwerkers kunnen nu een woning kopen, een eigen huis is niet langer toekomstmuziek. Banken verstrekken een stuk soepeler een hypotheek aan deze ‘risicogroepen’. Dit stelt gespecialiseerd hypotheekadviseur Fina Forte. Het blijkt ook uit een rondgang langs banken. Tot voor kort kwamen zzp’ers met weinig dienstjaren en onregelmatige inkomsten nauwelijks in aanmerking voor een hypotheek. Maar de tijden veranderen.

Uitgebreide toegelicht cijfers

Daniel Muhro, 29 en recruiter van websitebouwers, is daarvan het levende bewijs. Toen hij een jaar geleden een hypotheek afsloot, was hij nog geen drie jaar aan het werk als ondernemer. „Ik had mijn zinnen gezet op een eigen huis, het is een stuk goedkoper dan huren.” Een bezoek aan een bank werd een deceptie. Hypotheekadviseur Fina Forte bood de helpende hand. „Zij hebben bij de hypotheekaanvraag uitgebreid mijn cijfers en prognoses toegelicht. Dat heeft geholpen, want het liep gesmeerd.” Zonder extra risico-opslag én zonder inbreng van eigen geld heeft hij 174.000 euro bij ABN Amro gefinancierd.
Volgens Fina Forte, gespecialiseerd in hypotheekadvies voor zzp’ers en startende ondernemers, maakt een uitgebreide toelichting op de cijfers het verschil. Bij Fina Forte wordt 95 procent van de hypotheekaanvragen geaccepteerd.

“De wil is er….”

“Banken willen best financieren, ook wanneer een klant geen drie boekjaren kan overleggen”, zegt Waldy Pollack van Fina Forte. „Soms eisen ze dat een consument eigen geld meebrengt of rekenen ze een opslag. Wat voor banken het belangrijkste is, is dat de adviseur een duidelijk financieel overzicht geeft van de klant.” Die financiële toelichting ontbreekt nogal eens, denkt ook Vereniging Eigen Huis. ,,Hypotheekadviseurs vullen digitaal een aanvraag in en gooien deze over de schutting. Dan zie je vaak dat zo’n aanvraag wordt afgewezen,” aldus Hans André de La Porte van Eigen Huis.

Hypotheek experiment

Het aantal mensen zonder vast contract groeit in snel tempo. Hypotheekverstrekker Obvion, Vereniging Eigen Huis en Randstad experimenteerden een jaar lang met de verstrekking van een perspectiefverklaring aan flexwerkers van de uitzender. Met zo’n verklaring spreekt het bedrijf de intentie uit dat het deze mensen op langere termijn aan zich wil binden. Ruim vierhonderd flexwerkers schreven zich in. Dertien mensen hebben dankzij de verklaring een huis kunnen kopen. Vanwege het succes wordt het experiment nu uitgebreid. Ook flexmedewerkers van recruiter Yacht en uitzender Tempo Team kunnen in aanmerking komen voor een perspectiefverklaring. ING laat weten met veel interesse naar het experiment te kijken.

Bron: Blendle/Leeuwarder Courant

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →