35% vrouwelijke zzp’er bouwt pensioen op

Pensioen
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
woman-315006_1280

“Pensioen en zzp-vrouw nog geen goede match”

Met name de vrouwelijke eenpitters bouwen weinig pensioen op. Dat stelt Centraal Beheer dat hier onderzoek naar liet doen. Vrouwelijke zzp’ers leggen ook minder vaak geld opzij dan mannelijke zzp’ers.

Geen verplichting, grote gevolgen

Meer dan de helft bouwt zo weinig op, dat ze ervan uitgaan ook door te moeten werken na hun pensioengerechtigde leeftijd. Voor de zzp’er ontbreekt elke druk of verplichting. En dus voelen veel zzp’ers ook niet de drang om er iets mee te doen. Dat blijkt uit de cijfers van Centraal Beheer onder 539 zelfstandige ondernemers. Vrouwen zzp’ers blijken nog minder vaak geld opzij te leggen dan hun mannelijke collega’s. 48 procent van de mannelijke zzp’ers bouwt pensioen op, tegen ruim een derde van de vrouwen, 35 procent. Veel zzp’ers laten het onderwerp graag aan zich voorbijgaan. ,,Zelfstandig ondernemers hebben geen beschikking over de gemakken van een pensioenregeling vanuit een werkgever. Dat leidt ertoe dat zij vaak onvoldoende opzij zetten voor hun pensioen,” constateert Sylvia Matser van Centraal Beheer. ,,De groep die als zelfstandig ondernemer zijn kansen beproeft, wordt steeds groter. Inkomstentekort na pensionering kan persoonlijk, maar ook economisch grote gevolgen hebben. Daarom is het goed om tijdig geld opzij te zetten voor later.”

Vrouwelijke eenpitters

Dat vooral beginnende zzp’ers, die vaak nog weinig te verteren hebben, niets of weinig doen aan hun pensioen, is niet zo gek. Maar er blijkt ook een flink verschil te zitten tussen hoe mannelijke en vrouwelijke eenpitters omgaan met hun oudedagsvoorziening. Dat vrouwen zich minder verdiepen in hun pensioen en minder maatregelen nemen dan mannen, bleek vorig jaar al uit de Pensioenmonitor van Wijzer in Geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën. Pensioendeskundige Olaf Simonse heeft daar wel wat mogelijke verklaringen voor. ,,Vrouwen vertrouwen nogal eens op het pensioen van hun man, die vaker kostwinner is. Bovendien werken vrouwen over het algemeen parttime, dus ze bouwen sowieso minder op.”

Verplichting

Er zijn een aantal partijen die graag zien dat deze grote groep zzp’ers zich meer om het pensioen gaat bekommeren. Ze pleiten voor een verplichte pensioenopbouw, om te voorkomen dat zzp’ers straks van een minimuminkomen moeten rondkomen. De Autoriteit Financiële Markten, werkgeversvereniging AWVN, koepelorganisatie van uitzenders ABU en FNV zijn er voorstander van. Of zzp’ers straks verplicht pensioen moeten gaan opbouwen, wordt mogelijk duidelijk voor de zomer. Staatssecretaris Klijnsma komt dan met richtlijnen voor een nieuw pensioenstelsel.

Bron: RTLNieuws / AD

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →