Mindset van zzp’ers ten opzichte van pensioen

Radio & TV
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Trend is flexibilisering, geen verplichtstellingen!

We zien heel veel nieuwe initiatieven ontstaan en steeds meer partijen roepen op tot verplichting, maar het feit blijft ook dat veel zelfstandigen hun pensioen niet regelen. Hoe kun je die mindset veranderen? Ofwel: Verplicht pensioen voor zzp’ers, hoe zorg je er nu voor dat het in het brein niet verplicht voelt? Welke trucs heb je daarvoor? Maarten Bouwhuis praat samen met co-host Jeroen Sakkers en de gasten over problemen en oplossingen.

Nieuws

Deze week in het nieuws D66. De partij stelt voor een nieuwe rechtsvorm voor startups te introduceren. Misschien ook een goed plan voor zzp’ers? 94% van de startups zijn namelijk zzp’er, dus het proefballonnetje van D66 is misschien voor deze groep ook een goed idee. Wat houdt het in? De eerste twee jaar minder hinder, minder regels voor de startups. De vraag is of een nieuwe rechtsvorm wel echt een goed plan is en niet een heel ‘gedoe’ is. Maarten en Jeroen wisselen hierover van gedachten. Dan het afscheid van Esther Raats-Coster. Zij heeft aangeven dat 9 maart as. bekend wordt wie haar opvolger zal zijn. Jeroen legt uit wat de rol van Raats is geweest binnen PZO-ZZP en hoe belangrijk haar inzet voor de zzp’er is geweest tot nu toe. Iets waar ze trots op kan zijn.

Het brein en pensioen

Zzp’er bouwen weinig pensioen op, zo’n 40% spaart helemaal niet voor later. Erik Lutjens, hoogleraar pensioenrecht aan de Vrije Universiteit en advocaat en Andries van der Leij, docent neuro-economie aan de UvA en onderzoeker bij Neurensics leggen uit wat de redenen en consequenties hiervan zijn. Andries legt uit hoe de gedachtegang van de zzp’er is, het brein werkt, als het gaat over pensioen. Door de overheid het aanvullende pensioen laten verplichten vindt Andries een goede zaak. Erik is het hier echter niet mee, de overheid verplicht al AOW, dus het aanvullende pensioen verplichten is niet handig, ook omdat werknemers deze verplichting evenmin hebben. Zzp’er Jelle “de pianoman” uit het publiek geeft aan dat ook hij geen pensioen opbouwt. Hij heeft er geen geld voor maar voelt nu langzaam wel de prikkels om wel te gaan sparen. Ook omdat om hem heen hij de verantwoordelijkheden, zoals kinderen, ziet toenemen en hij dus het gevoel krijgt dat een aanvullende spaarpot voor later toch wel belangrijk is.

Challenger

Anne Grebenchtchikova is de challenger deze week, voorzitter pensioencommissie van CNV Jongeren. Zij zegt dat iedereen straks zzp’er is, de moderne vorm van werken en vindt dat extra pensioenopbouw verplicht zou moeten zijn. Anne zit in de vakbond omdat sociale rechten belangrijk zijn voor haar. Jeroen geeft aan dat uit onderzoek blijkt dat zzp’ers juist geen verplichtingen willen. Dus verplichtingen opleggen vanuit de vakbond is dat handig? En is dat niet ouderwets? Ook Erik vindt het geen goed idee en geeft zijn motivatie. Anna gaat hier tegen in en wil haar doel bereiken. Een nobel streven volgen Maarten. En zo “polderen” de gasten verder over het onderwerp pensioen. Er zijn veel mogelijkheden om pensioen op te bouwen, veel keuze. Logisch gevolg hiervan is volgens Andries dat de zzp’er bijna niet kiest, stelt het moment van keuze uit en vervolgens doet de zzp’er helemaal niet. Andries legt uit hoe onze brein werkt als het gaat over pensioen en hoe belangrijk het is dat de zzp’er het begrijpt. Simpele, eenvoudige uitleg en investering in goede voorlichting is belangrijk. Ook de nieuwe pensioenaanbieders worden besproken en vergeleken in het gesprek, zoals Bright Pensioen en Brand New Day.

Pitch

Jamal Oulel, pitcher en mede-eigenaar van Jobtease. Een Mobiele app om 3.0 te solliciteren. Veel jongeren maken hier gebruik van, in 1 minuut een filmpje opnemen, om daarmee te solliciteren. Een eerste indruk is belangrijk en dit initiatief is dus een mooie nieuwe aanvulling bij het zoeken naar een geschikte baan of opdracht. Het businessmodel van de mobiele app is omgegooid ten opzicht van andere bedrijven. je kunt alles bekijken op basis van no-cure-no-pay. Bij een match, kun je een abonnement afsluiten van 9,99 euro. Ook locaties worden gebruikt.  Via de app wordt jouw locatie herkent en wijst je ook op vacaturen en opdrachten in de omgeving. Een mooi creatieve manier om werkeloosheid onder jongeren terug te dringen.

Tips online

Thomas van Groningen bespreekt de online rubriek deze week. Het verhaal gaat over WhatsApp. de veranderingen, de investeringen en hoe groots het kanaal inmiddels is. Zzp’ers gebruiken het veel en het aantal neemt nog steeds toe.

Wil jij aanwezig zijn bij de volgende live uitzending van het ZZP Cafe of meepraten met de presentatoren?
Geef je hier op!

[contact-form-7 id=”7615″ title=”BNR ZZP Café”]

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →