“Geen korting voor zzp ’ers op personeel!”

ZZP Nederland: "Zzp'er met groeiambitie helpen" | ZZP Barometer

Duidelijk taal vanuit ZZP Netwerk Nederland

ZZP Netwerk Nederland kraakt het plan van D66, vorige week gelanceerd. Als zzp’ers de eerste twee jaar korting ontvangen op de werkgeverslasten, als ze hun eerste personeel aannemen, dan komt de benodigde waardevastheid en toekomstbestendigheid van Nederland als geheel onder druk te staan.

Zuivere ondernemersberedenering

ZZP Netwerk Nederland reageert op het vorige week door D66 gelanceerde plan. “Door opnieuw kortingen en fiscale voordelen in het systeem in te bouwen, creëren we nooit een toekomstbestendig en waardevast Nederland,” zegt Jerry Helmers, voorzitter. “Sterker nog: je moedigt het opportunisme onder ondernemers aan.” “Het is van het allergrootste belang dat elke ondernemende zzp’er, die zijn eerste personeel wil aannemen, dat besluit neemt vanuit een zuivere ondernemersberedenering,” vervolgt Helmers. “Je moet het opportunisme met kortingen en fiscale voordelen niet in de hand willen werken; ondernemers dienen namelijk véél bewuster te worden gemaakt van elke keuze die ze maken.”

Schijnwereld

“Personeel neem je aan omdat je groei voorziet op basis van marktkansen. Personeel neem je aan omdat je handjes nodig hebt. Personeel neem je aan omdat je kennis in huis wilt halen, die een toegevoegde waarde biedt aan de ontwikkeling van het eigen producten- of dienstenpakket.”
“Je neemt geen personeel aan omdat je dan goedkoper uit bent.”
“D66 wil een maatschappij in stand houden waarin uiteindelijk niemand meer precies weet wat hij werkelijk waard is en wat zijn feitelijke bijdrage is,” vervolgt Helmers. “Nederland wordt steeds meer een schijnwereld.”

Meer zzp’ers is goed voor de innovatie, effectiviteit en de internationale concurrentiepositie in Nederland

ZZP Barometer

Verschillende spelregels

“Daarnaast levert een dergelijke maatregel ook oneerlijke concurrentie op ten opzichte van het MKB. De korting geldt immers, volgens de D66 plannen, niet voor het MKB,” zegt Helmers. “Merkwaardig. Dan creëer je dus een speelveld met verschillende spelregels. Onwenselijk, omdat dit niet bijdraagt aan het krachtiger en sterker maken van de economie. D66 beredeneert louter vanuit financiële overwegingen: als we ondernemerschap in Nederland écht sterker willen maken, dan moet je de mindset (we durven alleen risico te nemen met kortingen!) durven te beïnvloeden.”

Geen echte visie

“En uiteraard hebben we het dan ook nog niet gehad over het in stand houden van de regeldruk. D66 pleit enerzijds (terecht!) voor het verminderen van de regeldruk. Anderzijds pleit men nu voor het invoeren van (wéér!) een nieuwe ondernemersregel. In campagnetijd begrijpelijk dat dergelijke plannen worden gelanceerd maar van echte visie is hier uiteraard geen sprake,” zegt Helmers.
“Laten we aan een zuiverder, eerlijker en toekomstbestendiger Nederland gaan werken zonder al te veel fratsen en zijstapjes, die alleen worden opgeworpen om in campagnetijd het electoraat te behagen. Het is tijd voor meer visie op de werkelijke toekomst van, ondernemend, Nederland,” zo besluit Jerry Helmers. “D66 zegt de partij van het hervormen te zijn. Maar uiteindelijk is ook dit plan niet meer dan een pleistertje op een bestaand wondje. Geen hervorming dus.”

Bron: ZZP Netwerk Nederland

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Apppwiki - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →