8 tips om startende zzp’ers op weg te helpen

Durf, reflecteer en pas je aan!

1 Blijf lachen. Als starter kunnen er veel acties, taken, communicatie of leveringen misgaan.
Blijf altijd positief en blijf lachen. Elke keer als er iets misgaat is het een waardevol leermoment, geen drama. Wie geen fouten maakt zal altijd gemiddeld blijven en dat is simpel weg niet genoeg in deze tijd. Durf, reflecteer en pas je aan dat zou jouw motto altijd moeten zijn.

2 Ga voor een product of dienst dat je zelf ook zou gebruiken. Verkopen die niks betekenen voor jouw klant of doelgroep kan je misschien tijdelijk verkopen door marketing activiteiten maar zullen aan het eind falen.

3 Geef geen korting! Elke keer als je korting geeft verlaag je de winst. Geef liever iets extra’s weg wat vaak niet veel kost. Zo krijg je goodwill and blijf je imago op peil. Ook als je in een 12 in één dozijn situatie bevind. Er kan er namelijk maar één de goedkoopste zijn en dat leg je vaak af.

4 Hoe je cashflow in de gaten. Vele verliezen kosten en inkomsten uit het oog. Je bent tenslotte al druk zat met het opzetten en al. Maar hoeveel abonnementen heb je lopen(telefoon, software, lidmaatschap). Door kosten inzichtelijk te maken en te monitoren. Kan je op tijd bijsturen. Geen cashflow betekent namelijk dat het hele ondernemers spelletje over is.

5 Zorg voor een coach. Het klinkt misschien stom om een coach te hebben en het hoeft er ook niet perse één van beroep te zijn. Als je maar iemand hebt die buiten je bedrijf staat. Die een verse blik kan werpen op planningen, kosten, klachtenafhandeling ect. Dit zal je helpen je tunnelvisie te bestrijden die je of al hebt of krijgt. Hecht hier ook veel waarde aan. Probeer niet iets bij deze persoon er door te drukken. Hij/zij ervaart jouw dienst/product nou eenmaal op die manier. Dat is alleen maar waardevol.

6 Vind een goede accountant of administratiekantoor. Zorg dat hij/zij dicht bij zit. Ga niet voor goedkoop dat is vaak duurkoop. En zoek iemand buiten je familie!

7 Maak en oefen een elevator pitch. Achteraf zal je dit vaker moeten houden dan je in eerste instantie zou denken. Dus zorgt dat je het paraat hebt.

8 Waag de gok altijd. Vele zijn bang om te falen. Bang om hun vaste baan op te zeggen en zelf te starten. Wat als het mis gaat en ik eindig met niks? Wat als ik de klant bel om te vragen wat hij van ons nieuwe product vind en hij vind het niks. Wat als ik kapitaal moet lenen om te investeren in een marketing activiteit. AL dit soort angsten komen voor. Door het niet te doen weet je zeker dat de kans op het behalen van je doel niet lukt. Stel dat je de klant belt en hij is niet tevreden. Dan verlies je niks hij was het toch al niet. Of stel dat je een potentiële klant belt voor je product en hij koopt het daarna niet. Dat deed hij daar voor ook niet. Je hebt alleen maar kans iets te winnen door het te doen. Als het dan misloop is het meteen de beste leerschool. Je al het niet gauw vergeten. Nu is het aan jouw om door te pakken bij te sturen en er voor te gaan.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →