Advocaten delen koek steeds meer met zzp’er!

Is zzp-advocaat juist hyperspecialist?

Is de zzp-advocaat, concurrentie voor de Zuidas? De advocaat in 2025 moet de koek delen met zzp’ers. Dat blijkt uit een rapport van ING. Zij zien de trend dat steeds meer advocaten voor zichzelf beginnen. Gaat het uurtarief dan omlaag en heb je nog een duur kantoor aan de Zuidas? Bas van Overeem, zzp-advocaat, interim jurist en bestuurder gaat samen met Leo van der Wees, jurist en oprichter en mede-eigenaar van Recht.nl de discussie aan.

Nieuws

Diana Matroos en Jeroen Sakkers nemen samen het nieuws door. Deze week is de nieuwe voorzitter bekend geworden bij PZO-ZZP, Denis Maessen. Zal hij zorgen voor een nieuwe frisse wind binnen de organisatie? Er zijn zeker nog een aantal belangrijke zaken die opgepakt moeten worden, zoals bijvoorbeeld de AOV. Verder is er deze week bekend geworden dat in Engeland de overheid hulp biedt aan zzp’ers, in de vorm van een nieuwe betalingscode. Zzp-leveranciers zouden binnen 30 dagen betaald moeten worden. Deze regeling is echter nog niet verplicht, maar wordt wel gecontroleerd. In Nederland is de betalingsregeling binnen 60 dagen betalen. Inmiddels hebben 1700 Engelse bedrijven zich al aangesloten bij de betalingscode in Engeland. Dan in het nieuws Doutzen Kroes. Zij vertrekt bij Victoria’s Secret en wie wordt de nieuwe? Ook was er natuurlijk de Fashion Week in Milaan, met veel beroemde modellen. Nu blijkt dat een contract bij bureau vaak een mythe is. Het is juist andersom! Modellen zijn  zzp’ers en nemen een bureau in de hand. Dus waarschijnlijk wordt de nieuwe Doutzen een zzp’er!

Steeds meer advocaten zzp’er

De gasten van BNR ZZP Café zien zeker deze trend in de praktijk. Ook advocaten die al veel langer bij een kantoor op de Zuidas werken, zien steeds vaker nieuwe kansen binnen de vrijheid als zzp’er. Twee verschillende manieren van werken als zzp-advocaat zijn daarbij duidelijk zichtbaar. Zzp-advocaten die zich laten inhuren door hun vorige werkgever. Zij werken binnen de flexibele schil van hetzelfde kantoor en zzp-advocaten die specialist zijn in een bepaalde niche van de advocatuur. Voordelen voor de zzp-advocaat is dat hij of zij minder ballast heeft, zoals bijvoorbeeld een duur kantoor. Het uurtarief gaat daardoor naar beneden. Ook worden de redenen besproken waarom advocaten zzp’er willen worden. Vaak willen zij geen uurslaaf meer zijn en meer balans privé hebben. Een ander aspect is dat een zzp-advocaat ook meer mogelijkheden heeft, alleen. Veel meer dan voorheen, bijvoorbeeld door automatisering. De zzp-advocaat kan vaak alleen nog steeds dezelfde kwaliteit leveren als daardoor.

Challenger

Met challenger Esther Brons Stickelbroeck, advocaat en mede-eigenaar van Start Legal wordt een speciaal contract besproken. Een door haar bedacht contract voor zzp’ers. Ze is namelijk één van de advocaten die wél luistert naar de markt, zegt Esther. Ze vindt haar eigen beroepsgroep niet vooruitstrevend, legt uit hoe zij daar verandering in brengt, waarom haar beroepsgroep gevangen zit in traditie en bespreekt het probleem van de dure advocatenkantoren. De klant wil meer op hemzelf gerichte aandacht en financiële verandering. De klant wil heel erg tevreden zijn en dat zie je in de advocatuur nu te weinig. Er blijven te veel onzekerheden liggen bij de klant volgens Esther. Ook schuift Marijn Rooymans, coördinator van het netwerk ondernemende juristen, aan bij het gesprek. Hij geeft zijn mening over de zzp-advocaat en gaat mee in de discussie over de ontwikkeling binnen de branche. Hij ziet de eenpitter niet als concurrent van grote kantoren en legt uit waarom.

Pitch

Stephanie Aukes helpt ondernemers om in de media te komen en is de pitcher van deze week. Zij legt uit welke pr-formule zij toepast om journalisten te overtuigen en zo haar klanten in de media te krijgen. Ook noemt zij enkel van haar successen en gaat hierover met Diana in gesprek.

Tips online

Voor online tips en vernieuwingen is deze week Ben van der Burg weer in de uitzending. In de picture deze week de smartwatch. Wat heb je er aan als zzp’er en heeft het toegevoegde waarde? Ben legt uit hoe je nog efficiënter bent met een smartwatch.

Wil jij aanwezig zijn bij de volgende live uitzending van het ZZP Cafe of meepraten met de presentatoren?
Geef je hier op!

[contact-form-7 id=”7615″ title=”BNR ZZP Café”]

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →