600 Verzorgenden verder als zzp’ers

dependent-441408_640 (1)

Sensire gaat verder met 600 zzp-verzorgenden

Thuiszorgorganisatie Sensire wil honderden verzorgenden ontslaan en opnieuw inhuren als zzp’er. Het gaat om zo’n 600 verzorgenden. In de uitzending van Omroep Gelderland maakt Abvakabo FNV melding hiervan. De vakbond noemt het plan “schandalig”.

Wél een keuze

Vakbond Abvakabo zegt dat Thuiszorgorganisatie Sensire doet voorkomen alsof het vrije keuze is, dat de enige manier om werk en cliënten te behouden is door je in te laten huren als zelfstandig ondernemer. ‘Ze faciliteren die overgang met uitleg over hoe je begint als zzp’er. Ze doen alsof dat de enige route is, de druk wordt wel opgevoerd,” Volgens Wim van der Hoorn van Abvakabo FNV. De vakbond is daar tegen en benadrukt dat het personeel wel degelijk een keuze heeft.

Ineens zzp’er worden

Op bijeenkomsten wordt er volgens van der Hoorn aangedrongen dat personeel zich inschrijft als zzp’er en wordt ingehuurd door Zorgzuster Gelre. Sensire ontsloeg in 2013 800 thuishulpen. Die zouden na ontslag terug kunnen keren in een goedkopere constructie als alfahulp en via het eigen alfabureau Alfasens. Uiteindelijk werden de thuishulpen overgenomen door andere thuishulporganisaties. ‘Thuishulpen moesten alfahulp worden, dat trucje proberen ze nu weer voor de thuisverzorgenden”, zegt van der Hoorn. “Het is gewoon een schijnconstructie. Een omzetting die hartstikke kwalijk is. Mensen in loondienst moeten ineens zzp’er worden. Dan heb je geen recht op een cao, geen verzekering, alle risico’s zijn voor jou.” Volgens de vakbond krijgen de werknemers op de bijeenkomsten ook nog twee andere keuzes voorgeschoteld. Omscholen voor werk buiten de sector, of stoppen en met flexpensioen gaan als het om een oudere werknemer gaat. De vakbond wil met Thuiszorgorganisatie Sensire in gesprek. ‘Dit is gewoon een reorganisatie en dan hoort de vakbond aan tafel te zitten”, aldus Van der Hoorn.

Bron: Omroep Gelderland

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →