Het zzp-uurtarief: een lastige berekening

Opdrachten & tarieven
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Uurtarief opgebouwd uit meerdere facetten

Als zzp’er een uurtarief bepalen is misschien voor sommigen een gemakkelijk rekensommetje, maar veel zzp’ers vinden het toch lastig te berekenen. Er zijn verschillende facetten waar je rekening mee moet houden, om het uurloon te bepalen en er is geen standaard tarief waar je je als zzp’er in de verschillende soorten professies aan kun houden. Natuurlijk zijn er richtlijnen, prijzen per werkbranche, marktconform tarief. Maar het uurtarief staat ook steeds meer onder druk, omdat werken als zzp’er steeds populairder wordt en er veel concurrentie is. En dan zijn er nog de secundaire arbeidsvoorwaarden, waar je als zzp’er zelf voor moet zorgen. Dus hoe pak je het aan, die berekening?

Contract afsluiten met je opdrachtgevers? Download deze gratis modelovereenkomst

Wij geven jou en je opdrachtgever een overeenkomst die jullie kunnen gebruiken om een contract af te sluiten. Download de Algemene Modelovereenkomst "Makelaars en taxateurs"en vul deze aan met je eigen situatie.

Meer info

Meerdere facetten

Als zzp’er is het belangrijk dat duidelijk is waar je staat binnen jouw branche als het gaat om een uurtarief. Natuurlijk heb je als starter andere eisen als een ervaren zzp’er, maar kijk wel naar de gangbare tarieven. Kijk naar de markt, vraag en aanbod en de richtprijzen, die er zijn per branche. Cijfer jezelf niet uit de markt omdat je nu eenmaal vindt dat je het “verdient”, maar ga ook zeker niet ver onder het uurtarief zitten, omdat je dan denkt veel opdrachten binnen te halen. De indruk kan gewekt worden dat jouw werk weinig waard is! Kijk vervolgens niet alleen maar naar het bedrag dat je als zzp’er denkt nodig te hebben om van te kunnen leven. Denk vooral ook aan de verschillende kosten die gemaakt moeten worden. Pensioen, arbeidsongeschiktheidsverzekering, afschrijving van een auto en computer. Allemaal facetten om rekening mee te houden bij een uurtarief. Daarnaast is jarenlange ervaring als zzp’er ook iets waard, net als het unieke dat je als zzp’er aan een opdracht kan toevoegen, jouw kwaliteiten. Als deze onderdelen bepalen uiteindelijk jouw eigen uurtarief.

Hulp is aanwezig

Dan nog even een paar handige tips om jouw uurtarief te bepalen:
Bekijk ons artikel over het bepalen van jouw uurtarief.
– Kijk naar het minimumloon binnen jouw branche.
– Via de Branche-informatie van het Ondernemersplein kun je advies inwinnen hoe men te werk gaat binnen jouw branche.
– Wees duidelijk over welke kosten binnen het uurtarief vallen, zo kun je altijd onverwachte of extra kosten declareren.
– Bekijk jouw uurtarief ieder jaar opnieuw en maak een nieuwe berekening, misschien veranderd er niets, maar de markt is dynamisch en dus is het belangrijk hiernaar te kijken.
– Een variabel tarief is misschien ook het overwegen waard. Bij spoedklussen is het dan mogelijk een hoger uurtarief te hanteren. Ook is het werken met korting natuurlijk mogelijk.
– Gebruik bij het berekenen van jouw uurtarief eenhandige tool. BerekenHet.nl is zo’n voorbeeld. Heel handig om te gebruiken en zelf online een berekening te maken!

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →