Fiscale status zzp’er houdt gemoederen bezig

write

Bescherming, verplichting of vrijheid zzp’er is lastige keuze

Of het nu gaat over arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen, belastingdruk, een hypotheek of fiscale aftrekposten, de zzp’er blijft de gemoederen bezighouden. “Verplichtstelling” en “bescherming”, woorden die over en weer door overheid en belangenorganisaties met verschillende ladingen worden ingevuld. Zekerheid is er nog steeds niet over de toekomstige fiscale status van de zzp’er dus aanvallen, afkeuren, wegwuiven of speculeren is wat overblijft.

Zelf een factuur opstellen voor gewerkte uren? Download het gratis factuursjabloon

Ben jij net gestart als zzp’er of freelancer en werk jij op urenbasis voor opdrachtgevers? Dan moet jij een factuur sturen voor jouw verleende diensten. Download het gratis sjabloon en zorg ervoor dat je factuur volledig is en voldoet aan de eisen!

Meer info

Rapport ambtelijke werkgroep

Uit een voorlopige kabinetsreactie op een rapport van een ambtelijke werkgroep over de positie van de zzp’er, dat in handen van De Telegraaf is, blijkt dat het Kabinet van mening is dat zelfstandigen zonder personeel, zzp’ers, in de toekomst betere bescherming moeten krijgen. Ook blijkt dat bij de herziening van het belastingstelsel de zzp’er een duidelijker plaats moet gaan krijgen, als het aan het kabinet ligt. Hierbij wordt onder andere gedacht aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden, dus ook voor zzp’ers. Verder is een ander conclusie dat de belastingdruk voor een zelfstandige lager is. Werknemers en zzp’ers worden niet op gelijke manier fiscaal behandeld.

Reactie zzp-organisaties

In reactie op de eventuele plannen van het kabinet, hebben zzp-organisaties in ons land al laten weten niets te zien in het verplicht stellen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.
Zo laat voorzitter Henk Wesselo van FNV Zelfstandigen in De Telegraaf weten de plannen van het kabinet, een systeem met verplichte dekking tegen arbeidsongeschiktheid en ziekte voor zzp’ers, opmerkelijk te vinden. De ruim 800.000 zelfstandigen in Nederland is een diverse groep en volgens Wesselo is het plan niet haalbaar. “Voor het overgrote deel is verplicht verzekeren gewoon niet haalbaar. Een klein deel heeft het weer niet nodig, dus het verbaast mij dat het kabinet zo snel voorsorteert. Vooral omdat het een zeer complex onderwerp betreft.”
Hoe het kabinet de regeling denkt in te vullen, vraagt ook voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland vraagt zich af en wil daarom eerst praten over een algemene basisregeling voor arbeidsongeschiktheid.

Onderzoek Vereniging Eigen Huis

Ook uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat een zzp’er die bij de bank voor een hypotheekaanvraag komt niet altijd duidelijkheid krijgt, maar eerder in een wereld van wantrouwen en tegenwerking terecht komt. Het onderzoek, waaraan 651 zzp’ers met een koopwoning en 200 zelfstandigen met een huurwoning mee, laat zien dat zelfstandigen die uiteindelijk toch een hypotheek kregen, klagen vaak klagen over de wantrouwende houding van banken. Geldverstrekkers zouden zzp’ers als een groter risico zien en te hoge eisen stellen. Dan gaat het vooral om rentetoeslag, (meer) inbreng van eigen geld, geen mogelijkheid om een woningfinanciering met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten, hogere advieskosten en een verplichte garantstelling.

Reactie banken en overheid

De banken zelf melden echter, in aanvullend onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 22 banken, dat zzp’ers soms gemakkelijker een hypotheek krijgen als ze denken. Een aantal banken zeggen genoegen te nemen met minder dan de gebruikelijke drie jaarrekeningen, indien er maar een gunstige prognose van een deskundige op tafel komt. Naar aanleiding van deze hypotheek-discussie hebben drie kamerleden van de VVD inmiddels Kamervragen gesteld aan de ministers Dijsselbloem van Financiën en Blok van Wonen en Rijksdienst, over hypotheekmogelijkheden voor zzp’ers en flexwerkers.

Bron: Telegraaf/ Vereniging Eigen Huis

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →