Zzp’ers en werken: 5 nieuwe regels!

notebook

Vergeet alles, de werkregels zijn veranderd!

Vergeet alles wat je altijd hebt geweten over werken. De regels zijn veranderd.
Werk wordt steeds meer, zowel overal als nergens, diep verankerd in ons leven, meer dan ooit tevoren en verdwijnt als een afzonderlijke activiteit.

Oude en nieuwe regels

De oude regels van werk zijn van toepassing op een economie met fabrieken en kantoren, een wereld van “standaard”, stabiele werkgelegenheid met grote werkgevers en een loopbaan met min of meer voorspelbare trajecten. De nieuwe regels van werk behoren tot een ander universum. Flexibel, onzeker en ondernemend, steeds minder gebonden aan bepaalde tijden, plaatsen en werkgevers. Een wereld met veel zzp’ers, freelancers en zelfstandig ondernemers.
In zijn essay, 1931 “Economic Possibilities For Our Grandchildren”, deed econoom John Maynard Keynes een voorspelling: “Binnen een paar generaties zou de mens geconfronteerd worden met zijn echte, permanente probleem. Hoe om te gaan met vrijheid en vrije tijd. Hoe op een verstandige, aangename manier goed te leven in een economie vol technologische vooruitgang, die meer vrije tijd creëert.”
Inmiddels leven wij in de toekomst van econoom Keynes. En terwijl de technologische vooruitgang die hij voorspelde kwam, is de “werk-utopia”, met veel vrije tijd, nooit gekomen. Hoe moeten wij navigeren in een wereld waar elk moment van de dag kan worden opgeslokt door werk, met inbegrip van de slaap en vrije tijd. Door het te gelde maken en het optimaliseren van tijd? Wat zijn de nieuwe regels?

5 nieuwe regels voor werk

Oude regel: Je pendelt elke dag naar kantoor.
Nieuwe regel: Werken kan waar je ook bent, overal ter wereld! De traditionele manier van werken wordt steeds meer los gelaten. Flexibele werkplekken verschijnen overal en thuis werken wordt steeds makkelijker. Technologie maakt het mogelijk, maar de impuls zit dieper en is menselijk. We willen leven en wonen op onze voorwaarden en op de plek waar we ons het meest comfortabel voelen en daar kunnen we werken ook.

Oude regel: Werk is van 9-tot-5.
Nieuwe regel: Je bent 24-7 oproepbaar.
Tijd neemt een belangrijke plaats in. Positief is dat je kunt werken wanneer je wilt. Opdrachtgevers vinden het niet langer belangrijk wanneer je werkt, als het werk maar gedaan wordt en binnen de deadline. Negatief hieraan is dat het veel impact heeft op ons privéleven. Zo liet een onderzoek door de American Psychological Association uit 2013 zien dat meer dan de helft van de werkende volwassenen, tijdens het weekend werkgerelateerde berichten bekijkt. Bijna hetzelfde aantal dat ook deed voor of na het werk en tijdens dagen van ziekte. Zelfs 44% doet het tijdens vakantie. Verder slaapt de gemiddelde volwassene nu ongeveer zes-en-een-half uur per nacht ten opzichte van acht uur een generatie geleden en tien uur van de generatie uit begin 20e eeuw.
Nog verontrustender is recent onderzoek dat heeft aangetoond dat het aantal mensen die één of meerdere keren per nacht wakker wordt om hun berichten of gegevens te controleren exponentieel groeit. Grenzen te stellen is belangrijk.

Oude regel: Je hebt een full-time baan met voordelen.
Nieuwe regel: Je gaat van schnabbel naar schnabbel, van opdracht naar opdracht, van project naar project.
Het aantal zzp’ers groeit door. Volgens de laatste cijfers van het CBS zijn er inmiddels meer dan één miljoen in Nederland. Een trend die doorzet. De vraag is dan ook niet langer: “Waar werk je?” maar “Waar ben je mee bezig?” De focus ligt op het krijgen van opdrachten, netwerken en passie.

Oude regel: Werk- en privébalans zijn twee verschillende, afzonderlijke sferen.
Nieuwe regel: Goed of slecht, de lijn tussen werk- en privéleven is bijna volledig aan het verdwijnen.
De realiteit van het hedendaagse werk leidt tot een volledige vervaging van werk en privé. We proberen belemmeringen op te werpen, maar die worden constant neergehaald. Tijd met vrienden wordt vervangen door netwerken. sociale media updates en je persoonlijk gegevens zijn inmiddels steeds vaker een verlengstuk van jouw cv. Een geheel andere manier om voortdurend jezelf te verkopen.

Oude Regel: Je werkt voor het geld, om jezelf en jouw gezin te onderhouden.
Nieuwe regel: Je werkt omdat het je “passie” is, je het leuk vindt jezelf in een opdracht te verdiepen. “You have to love what you do”.
Zeg niet langer “ik heb gewoon werk nodig” maar doe werk met passie. Niet langer saaie en oninteressante opdrachten, maar “werk met liefde”, het officieuze werkmantra voor onze tijd”, schreef Miya Tokemitsu in een veelbesproken artikel “Do what you love”. Natuurlijk niet altijd een makkelijke opgave en ook niet altijd de juiste oplossing, maar wel het proberen waard.

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →