Zzp’ers zijn dé oplossing voor de VVD

Zijlstra neemt het op voor de zzp’er tijdens toespraak

Tijdens het partijcongres in Papendal heeft VVD-fractievoorzitter Zijlstra het opgenomen voor bedrijven die zzp’ers en mensen met een tijdelijk contract inhuren. Zijlstra is van mening dat zzp’ers een toegevoegde waarde hebben op de arbeidsmarkt. Doordat mensen als zzp’er aan de slag gaan, hebben ze werk en een inkomen. Zijlstra laat weten dat de VVD niet van plan is dat de zzp’er af te nemen.

Een boek vol inspiratie, trucs en tactieken: Download het ZZP Jaarboek 2016 gratis

Meer bezoekers, meer klanten en meer opdrachten? Download het ZZP Jaarboek van 2016 en ontvang tips, trucs en tactieken die jou als zzp’er, freelancer of interim professional (nog) succesvol(ler) maken.

Meer info

Onvoldoende voorbereid

Zijlstra vindt dat de arbeidsmarkt onvoldoende is voorbereid op de toekomst. Werknemers moeten verlost worden van de ballast van vaste contracten, zodat ze sneller nieuwe mensen kunnen aannemen. Zzp’ers spelen daar tegenwoordig een belangrijke rol in. Voor bedrijven die in de problemen komen zijn ontslagen toch vaak onvermijdelijk, geeft Zijlsta in zijn toespraak aan. “De zekerheid die een vast contract lijkt te bieden, is vooral een schijnzekerheid.”

Flexibel is de norm

Volgens Zijlstra moeten we af van “de dwangbuis van collectieve arbeidsovereenkomsten” en flexibele arbeidscontracten moeten de norm worden. Nu zijn er te veel regelingen die bedoeld zijn om mensen te beschermen, maar hen in de praktijk uitsluiten van de arbeidsmarkt.
De oplossing is langzamerhand een trend, met de ruim één miljoen zzp’ers in ons land. “Doordat mensen als zzp’er aan de slag gaan, hebben ze een baan, hebben ze een inkomen. Dat gaan we hun niet afnemen,” aldus Zijlstra. “In de huidige starre arbeidsmarkt zijn zzp’ers niet een probleem, maar de oplossing.”

Meer zzp’ers is goed voor de innovatie, effectiviteit en de internationale concurrentiepositie in Nederland

ZZP Barometer

Rechts haalt uit

Zijlstra hekelt in zijn toespraak ook het “achteruitgangspessimisme” van linkse politici. “Ze zijn bang voor veranderingen, ze sidderen voor de toekomst. Joop den Uyl stelde al eens voor om een automatiseringsheffing in te voeren om oude banen te beschermen. Kunt u zich dat voorstellen? Een boete op vooruitgang? Een IT-taks? Tsja.” Zijlstra laat er geen gras over groeien. De VVD-politicus gaat verder en geeft aan dat de robot het nieuwe schrikbeeld is van links. “Linkse politici zijn er net zo bang voor als ze eerder waren voor de stoommachine of de computer. En ja, natuurlijk verdwijnen sommige banen door nieuwe technologieën. Maar dat betekent niet dat er minder werk is. Integendeel.”

Bron: NOS

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →