Meer dan 1 miljoen zzp’ers actief

Nieuwsfeiten
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

Meeste zzp’ers bieden vooral eigen arbeid aan

Het herstel op de arbeidsmarkt zet in het eerste kwartaal van 2015 door, al is het wel in lager tempo. Dit is vandaag door het CBS bekend gemaakt. Het aantal werknemers met een flexibel contract en het aantal zzp’ers neemt al jarenlang toe. Het eerste kwartaal van 2015 werkten al ruim een miljoen mensen als zzp’er, zo blijkt uit onderzoek van het CBS.

Jouw kennis en netwerk uitbreiden op de Dag van de ZZP'er? Download jouw toegangsbewijs

De Dag van de ZZP’er is hét zzp-event van het jaar waar je als (z)zp’er, freelancer of interim professional écht bij moet zijn. Download jouw korting voor een toegangsbewijs t.w.v. €19,95 hier.

Meer info

Het herstel

Het aantal banen nam per saldo toe met 6 duizend tot 9,8 miljoen, waar in het laatste kwartaal 2014 nog 40 duizend banen erbij kwamen. De werkloosheid zakte vergeleken met het vorige kwartaal met 2 duizend naar 635 duizend mensen, oftewel 7,1 procent van de beroepsbevolking. Vooral jongeren vonden meer werk. De langdurige werkloosheid onder vooral 45-plussers is iets toegenomen, ook dit maakt CBS vandaag bekend.

Meer banen, minder gewerkte uren

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen (voltijd en deeltijd) nam in het eerste kwartaal met 6 duizend toe tot 9,8 miljoen. Dit is een stijging van net 0,1 procent. Er is nu vier kwartalen achtereen sprake van banengroei, waarbij het aantal banen in deze periode in totaal met 65 duizend toenam. In de negen kwartalen daarvoor gingen er echter 200 duizend banen verloren, waardoor het totale aantal nog altijd lager ligt dan eind 2011.
Hoewel het aantal banen iets toenam, daalde de totale hoeveelheid werk licht. De Nederlandse bevolking werkte in het eerste kwartaal3,1 miljard uur. Dat is per baan gemiddeld 24 uur per week. Doordat een substantiële groep mensen meer dan een baan heeft, verricht de gemiddelde werkende 27 uur per week arbeid.
Het totaal aantal gewerkte uren daalde met 0,6 procent (gecorrigeerd voor seizoensinvloeden) ten opzichte van een kwartaal eerder. In het tweede, derde en vierde kwartaal van 2014 steeg het totaal aantal gewerkte uren nog.

Steeds meer zzp’ers

De werkzame beroepsbevolking is de laatste jaren in samenstelling verder veranderd. Sinds 2008 nam het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie met ruim een half miljoen af. In de loop van 2014 kwam deze daling tot stilstand. Het aantal werknemers met een flexibel contract en het aantal zzp’ers neemt daarentegen al jarenlang toe. In het eerste kwartaal van 2015 werkten ruim een miljoen mensen als zzp’er. De afgelopen tien jaar kwamen er jaarlijks gemiddeld 35 duizend zzp’ers bij. De meeste zzp’ers bieden vooral hun eigen arbeid aan. Relatief vaak zijn het hoogopgeleide 45-plussers die werkzaam zijn in de specialistische zakelijke dienstverlening en in de gezondheidszorg.
Laagopgeleide zzp’ers die eigen arbeid aanbieden werken veelal in de bouwnijverheid. Zzp’ers die hoofdzakelijk producten of grondstoffen verkopen, zijn vooral in de handel en de landbouw werkzaam.

Zelfstandigen-zonder-personeel-15-05-08

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →

Populaire artikelen

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Er zijn geen naderende evenementen.

Bekijk de volledige agenda →

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →