15.000 handtekeningen voor petitie bouw “ BTW Nee”

petitie

Breed verzet tegen btw-verhoging bouw

Op de ledendag van Zelfstandigen Bouw heeft SP-Kamerlid Arnold Merkies ruim 15.000 handtekeningen in ontvangst genomen van voorzitter Charles Verhoef. De handtekeningen zijn een protest tegen het verhogen van de btw in de bouwsector. De petitie pleit ervoor het verlaagde btw-tarief op 6% te houden en wordt nu gebruikt om steun te krijgen in de Tweede Kamer.

In de kiem smoren

Het verzet tegen de btw-verhoging leeft breed onder zelfstandigen in de bouw. Maar ook buiten de bouwwereld. Van de ondertekenaars werkt maar liefst 47% niet in de bouw. Dat verbaast Verhoef niet. “De verhoging van de btw raakt ook de consument. Als het kabinet dit doorzet, is de consument na 1 juli een stuk meer geld kwijt voor het noodzakelijke onderhoud aan zijn huis.”
Sinds 2013 geldt namelijk voor verbouwing en verbetering van woningen een verlaagd btw-tarief op arbeid, 6%. Dit is bedoeld als stimulans voor de bouw die zwaar te lijden heeft gehad van de economische crisis. “Net nu het weer een beetje beter gaat in de bouw, dreigt het kabinet het herstel in de kiem te smoren”, zei Verhoef bij de overhandiging van de petitie aan Merkies.

Den Haag

In Den Haag is ook veel steun voor een verlenging van de regeling. De hele oppositie stemde in april voor een motie van SP en CDA om de btw op arbeidskosten in de bouw op 6% te houden. Alleen de regeringspartijen PvdA en VVD stemden tegen. Het kabinet wil de btw op arbeid per 1 juli verhogen naar 21%. Dinsdag stemt de Tweede Kamer weer over een motie, dit keer ingediend door 50PLUS.
Voorzitter Verhoef hoopt dat PvdA en VVD de motie nu ook zullen steunen. “Verhoging van de btw is slecht voor de bouw, slecht voor de economie en slecht voor de schatkist. Bovendien valt het niet te rijmen met de wens die in de hele Kamer leeft om bij de komende belastinghervorming de lasten op arbeid te verlagen.” De petitie is een duidelijke steun in de rug en laat zien dat hij veel medestanders heeft.

Bron: Zelfstandigen Bouw

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
Coolblue - ZZP Barometer

Op de hoogte blijven?

Ontvang iedere week de laatste feiten, cijfers, expertartikelen en downloads – speciaal voor jou geselecteerd door ZZP Barometer:

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →