Oprichter ZZP Nederland vertrekt bij zzp-organisatie

Oprichter ZZP Nederland vertrekt | ZZP Barometer

SER-lid en bestuurslid MKB Nederland volgt oprichter Marrink op als directeur

De oprichter van ZZP Nederland, Johan Marrink, heeft aangegeven per 1 juli te vertrekken bij de zzp-organisatie. Frank Alfrink, SER-lid en bestuurslid MKB Nederland en op dit moment als manager verantwoordelijk voor branches en verenigingen bij verzekeraar Menzis, volgt Marrink op als directeur. Of de nieuwe directeur zijn huidige posities bij de Sociaal-Economische Raad, MKB Nederland en Menzis continueert, is nog niet duidelijk. In een bericht aan zijn netwerk, dat in het bezit is van ZZP Barometer, vertelt Marrink: “Ik zal me volledig terugtrekken uit ZZP Nederland, want vanaf de zijlijn toekijken is niet echt mijn ding.”

Marrink verlaat de zzp-organisatie op een punt dat het de grootste in Nederland is, met meer dan 36.000 aangesloten zzp’ers: “bijna tien jaar geleden ben ik vanuit het niets gestart met ZZP Nederland, en nu mogen wij voor onze vele leden de belangen behartiger in Den Haag.” De organisatie telt inmiddels 17 medewerkers en de verzekeringstak is in 3 jaar uitgegroeid tot een volwaardig verdienmodel: “Er werken 7 mensen fulltime bij ZZP Nederland Verzekeringen, en deze groei zet stevig door; deze dienst sluit goed aan bij de wensen van onze leden.”

Timing

De timing is echter wel opvallend: de resultaten van het IBO-ZZP onderzoek zijn nog niet gepubliceerd, en er staan grote verandering plaats te vinden in het belastingstelsel. De afschaffing van de VAR en de invoering van modelcontracten die vooraf worden gecontroleerd en goedgekeurd door de Belastingdienst, ligt wel als wetsvoorstel in de Tweede Kamer. Marrink heeft hier een belangrijk rol in gespeeld, nadat staatssecretaris Wiebes eerder de BGL wilde invoeren.

Groot verlies

“Na het vertrek van Esther-Raats Coster bij PZO en Linde Gonggrijp bij FNV Zelfstandigen is het vertrek van Johan Marrink bij ZZP Nederland het derde grote verlies dat de zzp-wereld in korte tijd moet verwerken in deze spannende tijd. De vraag is of de nieuwe mensen de belangen van de zzp’er net zo goed kunnen behartigen in Den Haag,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer ZZP Barometer. “De nieuwe directeur van ZZP Nederland het in ieder geval wel een SER-zetel. Dat brengt het aantal zzp-organisaties in de Sociaal-Economische Raad op drie, waarmee de invloed als het goed is verder verstevigt.”

Fusie zzp-organisaties

Het is de vraag of er een nieuwe wind gaat waaien. Sakkers: “De nieuwe directeur is afkomstig van een verzekeraar, heeft sterke banden met MKB Nederland en zit in de SER. Aangezien PZO onderdeel van MKB Nederland is, is de vraag of deze twee zzp-organisaties nog meer met elkaar gaan samenwerken en wellicht op termijn zelfs kunnen gaan fuseren. Het ZZP Pensioen was een eerste, praktische samenwerking tussen deze partijen en APG/Loyalis. Het zou mooi zijn als de gefragmenteerde zzp-partijen definitief de handen ineenslaan en als een organisatie naar buiten gaan treden. Waarschijnlijk is dit echter een brug te ver vanwege alle individuele belangen, in ieder geval voor de komende jaren.”

Update: reactie Marrink

Via RTL Nieuws laat Marrink weten dat er niets vreemds is aan de timing: “dat is een beetje een uit de duim gezogen verhaal.” Marrinks reactie is opvallend, gezien de grote veranderingen die – wegens veranderende wet- en regelgeving – de komende maanden staan te gebeuren voor de zzp’er. Een nauwere samenwerking tussen de zzp-organisaties juicht hij toe: “maar een fusie zie ik niet zo snel gebeuren. Iedereen wil toch een beetje vasthouden aan zijn eigen weg.”

ZZP Barometer

ZZP Barometer is de onafhankelijke en structurele onderzoeksmonitor van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als hét naslagwerk en de nieuwsbron voor zzp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en andere zzp-marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door haar partners.

Bekijk alle artikelen van ZZP Barometer →
IT-Staffing - ZP'ers

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, overeenkomsten, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Aankomende events

Bekijk de volledige agenda →