Heb jij als zzp’er voldoende pensioen?

Sylvia Matser - Centraal Beheer Achmea - ZZP Barometer Inkomen & risico
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares

De meeste zzp’ers verwachten door te moeten werken na pensionering

Een op de vijf (21%) Nederlandse zzp’ers gaat ervan uit dat hun maandelijkse pensioeninkomen later niet genoeg is. Meer dan de helft (57%) verwacht door te moeten werken na de pensioenleeftijd. De meeste zzp’ers zijn dan ook niet tevreden met hun oudedagsvoorziening. Dit blijkt uit onderzoek dat wij vanuit Centraal Beheer deden onder zelfstandig ondernemers. 

Omzet verdubbelen als zzp'er? Download deze gratis videocursus

50 dagen lang hebben wij nieuwe tips, trucs, interviews en succesverhalen die jou inspireren en (nog) succesvol(ler) maken. Onze experts geven jou adviezen die jouw omzet als zzp’er kunnen verdubbelen.

Meer info

Hoe hoog staat sparen voor later op jouw prioriteitenlijstje?

Als zelfstandig ondernemer heb je geen beschikking over de gemakken van een pensioenregeling vanuit een werkgever. Dit leidt ertoe dat zzp’ers vaak onvoldoende opzij zetten voor hun pensioen. Het op orde hebben van je inkomsten, nu en in de toekomst, is daarom voor zzp’ers extra belangrijk.

Enig idee hoeveel jij opzij zou kunnen zetten voor later?

41 procent van de zzp’ers blijkt op dit moment geen geld opzij te zetten voor later. Bijna de helft van de ondervraagden twijfelt of zij bij pensionering voldoende geld tot hun beschikking hebben. Onder meer omdat ze geen idee hebben hoeveel ze dan nu opzij moeten zetten. Dat is voor Centraal Beheer aanleiding geweest om het online platform ‘ZO%’ te ontwikkelen voor zzp’ers over sparen voor later. Op www.centraalbeheer.nl/zo kun je met een handige rekentool berekenen welk percentage van jouw bruto-inkomen je opzij zou moeten zetten om later een gewenst inkomen te halen. En je kunt er creatieve en inspirerende oplossingen en tips van andere zzp’ers bekijken.

Mannelijke zzp’er zet vaker en meer geld opzij dan vrouwelijke zelfstandige

Mannen die werken als zelfstandige blijken vaker en meer geld opzij te zetten voor later dan hun vrouwelijke collega’s. 48% van de mannelijke zzp’ers bouwt op dit moment pensioen op, tegen iets meer dan een derde van de vrouwen (35%). Dit is een interessante uitkomst, waarvan het goed zou zijn om te weten wat de reden daarvan is. Misschien dat we daar in vervolgonderzoek naar kijken. Voor nu blijft het nog even speculeren.

Op tijd beginnen en creatief zijn

De groep Nederlanders die als zelfstandig ondernemer zijn kansen beproeft, wordt steeds groter. Dat merk je zelf vast ook op de werkvloer, of in je vrienden- en kennissenkring. Een inkomstentekort na pensionering kan natuurlijk persoonlijk grote gevolgen hebben. We adviseren zzp’ers dan ook op tijd te beginnen met het opzij zetten van geld voor later. Al begin je maar met een klein bedrag op een gewone spaarrekening. Je kunt het altijd uitbouwen. Pensioen zou ook eigenlijk onderdeel moeten zijn van je uurtarief.

Je kunt natuurlijk op verschillende manier geld sparen voor later. Wees creatief! Op centraalbeheer.nl/zo kun je de oplossing van Simone bekijken, die naast haar werk als communicatiespecialiste haar huis verhuurt in hartje Amsterdam via Airbnb. En die inkomsten gebruikt voor later. Of het verhaal van Frans, die verschillende spaarpotjes heeft. En in één daarvan zitten edelmetalen.

Heb jij ook een creatieve manier van sparen? Laat een reactie achter in de comments.

Over het onderzoek

Ruigrok | NetPanel ondervroeg in opdracht van Centraal Beheer 539 zelfstandig ondernemers over hun pensioen en overige inkomsten na pensionering. Het kwantitatieve onderzoek vond plaats in november 2014. De steekproef is representatief naar sector(landbouw)

Sylvia Matser - Centraal Beheer Achmea - ZZP Barometer
Sylvia Matser

Sylvia Matser is senior marktmanager bij Centraal Beheer. Zij ziet het als haar verantwoordelijkheid om in alles hét verschil te maken. Samen met het retail marketing team ontwikkelt zij nieuwe proposities voor bancaire producten (zoals spaarrekeningen) en levensverzekeringen (zoals overlijdensrisicoverzekeringen). Zij vindt het belangrijk om klanten te betrekken in het proces van strategie- en propositieontwikkeling tot en met implementatie. Klantreizen, gebruikerstests, individuele gesprekken, groepsdiscussies, ervaringsonderzoeken etcetera. Op die manier ontwikkelde zij ‘ZO’: het nieuwe oudedagsdenken voor zzp’ers. Een online platform over sparen voor later.

Bekijk alle artikelen van Sylvia Matser →

Populaire artikelen

ZZP Barometer is dé onafhankelijke informatiebron van de zzp-markt in Nederland. Sinds 2008 wordt kennis verzameld en vergaard op basis van structureel onderzoek onder een eigen zzp-panel. Als het naslagwerk en de nieuwsbron voor freelancers, interim professionals, (z)zp’ers, opdrachtgevers, intermediairs en (andere) marktpartijen wordt ZZP Barometer ondersteund door onze themapartners en experts. Wil jij periodiek jouw mening geven en onbeperkt gratis toegang tot alle checklists, downloads, feiten & cijfers, kortingen, ranglijsten, sjablonen en meer? Meld je nu gratis aan.

Recent onderzoek

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
106 Shares
Meer flexcontracten met zekerheid, maar ook meer zzp’ers
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé 
Feiten & cijfers
Page 1 Created with Sketch.
0 Shares
Bekijk alle onderzoeken →